giuseppe-conte

El primer ministre italià, Giuseppe Conte ha anunciat aquest dimarts a Roma que presentarà la seva dimissió al president de la República, Sergio Mattarella, com a resultat de la crisi de govern oberta pel líder de la Lliga, Matteo Salvini, la "irresponsabilitat del qual" ha criticat durament al Senat.

"Al final del debat aniré a veure el president de la República per comunicar-li la interrupció de l'experiència de govern i lliurar-li la dimissió", ha anunciat Conte durant la seva intervenció davant el Senat.

"La crisi en marxa compromet inevitablement l'acció del govern que aquí s'atura, però queda molt per fer", ha reconegut el primer ministre, que durant la seva intervenció ha acusat Salvini d'"oportunisme polític" i d'irresponsabilitat per fer caure el govern.

Les mirades segueixen a la capital d'Itàlia on se celebra el debat de la moció de censura presentada per Matteo Salvini contra Conte, cosa que va suposar la ruptura del govern de coalició que formaven la Lliga Nord i el Moviment 5 Estrelles (M5S).

Després del discurs de Salvini, Conte ha explicat que romandrà al Senat fins al final del debat, però després es dirigirà al palau presidencial per reunir-se amb el cap d'estat i oferir-li la seva dimisón. Les respostes a les borses europees no s'ha fet esperar. El FTSE Mib d'Itàlia cau un 1,2%, l'espanyola, un 1,3% i la de París, Frankfurt i Londres un 0,6%.

Ara, la renúncia de Conte deixa en mans de Mattarella els següents passos. El cap d'Estat hauria d'obrir consultes amb els líders dels diferents partits polítics per veure si hi ha possibilitat de formar un govern alternatiu o en cas contrari cal l'avançament electoral, com desitja Salvini.

contador