ep local de mapfre visto desde el exterior en madrid a 9 de enero de 2020
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La crisi econòmica a Espanya podria estendre's si el Govern de Pedro Sánchez no és capaç de controlar adequadament els rebrots de Covid-19 que ja s'estan produint arrey del país. Així ho creu Mapfre, que augura que si la situació es descontrola fins al punt que cal tornar a confinar de manera general tota la població, la recessió s'allargarà fins a 2021.

El servei d'estudis de l'asseguradora contempla un escenari base en el qual el PIB caurà un 12,1% enguany i rebotarà un 6,8% el pròxim, però afegeix una "novetat", i és que no es descarta una altra caiguda de l'1,2% al 2021 si hi ha un rebrot important de coronavirus i les mesures per contenir aquesta nova crisi sanitària són massa dures.

D'aquesta manera, si al final es compleixen els pronòstics de l'escenari estressat que aporta Mapfre, es podria mantenir la recessió "durant l'exercici que ve, amb una contracció de l'1,2%", després d'una reculada del 13,1% enguany.

És a dir, si hi ha "mesures pel broc gros en comptes de mesures selectives de confinament a determinades regions o zones", ha explicat aquest dimecres Gonzalo de Cadenas-Santiago, director d'anàlisi macroeconòmica i financera de Mapfre Economics durant la presentació de l'informe 'Panorama econòmic i sectorial 2020: perspectives cap al tercer trimestre'.

Segons aquest expert, si es produeix una "descoordinació de les polítiques que acaba anant a polítiques de majors (recloure a gent a les seves cases i tornar a l'atonia de l'economia), això provocaria recessió al 2021 també". "Esperem que la recessió econòmica no es converteixi en una depressió, però hi ha riscos que el problema de liquiditat es pugui convertir en un risc de solvència", ha dit sobre aquest tema.

I què es pot fer per accelerar la recuperació? Cadenes-Santiago assegura que si no hi ha tractament o vaccí eficaç contra el coronavirus, el millor que pot fer el Govern per accelerar la recuperació és "anàlisi o testatge de la població" per a determinar "on hi ha problemes" i poder actuar amb rapidesa. "Això és fonamental", ha destacat aquest expert, que creu que "com més informació, menys incertesa, i més ràpida serà la recuperació".

Així mateix, el servei d'estudis de Mapfre avança que el deute públic espanyol podria superar el 124% del PIB enguany i que el dèficit fiscal podria situar-se per sobre del 13%. I sobre l'ocupació, apunta que la taxa d'atur serà del 17,2% enguany, i que podria superar el 20% al 2021. "Els riscos per a l'economia se centren ara en el nivell de recuperació de l'activitat", sobretot perquè el retorn a la normalitat s'està produint d'una manera gradual, afectant principalment el turisme i l'oci.

El problema és que això té implicacions en les perspectives del mercat laboral, sense oblidar que encara cal veure quin percentatge de treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) pot tornar als seus llocs de treball. "A l'economia espanyola, el turisme i l'hostaleria tenen un pes elevat, i segurament aquests sectors trigaran a tornar al nivell d'activitat anterior amb els conseqüents efectes en l'ocupació", apunta Mapfre.

Per a Cadenas-Santiago, és clar que els ERTO "han de ser retirats quan el Govern ho consideri necessari, però no han de ser substituts de l'activitat real. Van bé per pal·liar la situació, però cal retirar-los quan els signes de l'activitat econòmica es comencin a accelerar".

PIB MUNDIAL I DE L'EUROZONA

Pel que fa a l'economia mundial, Mapfre augura una recessió del 4,9% al 2020, seguit d'un repunt "relativament àgil" del 5,4% l'any vinent. Això, assegura, "permetrà recuperar el PIB perdut abans d'acabar 2022". En l'escenari estressat, en el qual la recuperació es veu truncada pel rebrot i l'esgotament de les mesures fiscals, la recessió s'agreujaria fins al 5,7% i continuaria l'any següent (-2,2%).

Per al conjunt de l'Eurozona, els economistes de Mapfre preveuen una contracció d'entre el 10% i el 11,1% enguany, i no creuen que la demanda i l'oferta tornin a la trajectòria anterior a la pandèmia fins a 2022. "Tots els països de la UE acabaran amb dèficits i deutes més elevats, i també més endeutat el sector privat, per la qual cosa serà necessària una acurada gestió per evitar problemes de solvència dels països i al sector financer", adverteixen. Al seu judici, "les economies no es poden permetre nous tancaments totals".

Per als EUA, en canvi, estimen que la caiguda del PIB podria situar-se en un rang d'entre el 8% i el 9,4%, però que avisen que aquestes projeccions estan condicionades al fet que no es produeixi un empitjorament de la pandèmia al país, on "no està controlada". I, com ocorre a la resta del món, aquests experts mostren la seva preocupació sobre el deute i estimen un dèficit fiscal del govern dels EUA del 15%.

Noticias relacionadas

contador