ep personas recorren una galeria comercial en la avd reina mercedes durante el dia 38 del estado de
María José López - Europa Press

L'últim baròmetre del Centre de Recerques Sociològiques (CIS), fet públic aquest dimarts, revela que els espanyols creuen que el problema que més els afecta personalment és la crisi econòmica (39,4%), per davant del coronavirus (31,4%). Els segueix l'atur (30%), cosa que no és d'estranyar donada la situació que ha provocat el Covid-19, amb milers d'empreses presentant Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que encara no se sap com es resoldran, és a dir, si tots els treballadors inclosos en aquests ERTO podran tornar als seus llocs de treball.

L'enquesta de maig és la segona centrada en la pandèmia de coronavirus, però sorprèn que malgrat que els espanyols creuen que la crisi econòmica és el que més els afecta, en una altra pregunta reconeixen que estan més preocupats pels efectes que pot tenir el virus sobre la salut (52,9%) que pel seu impacte en l'economia i l'ocupació (23,3%). Això sí, parlant de termes personals i familiars.

Una altra de les coses que sorprèn d'aquest baròmetre és que revela que els espanyols no creuen que els problemes derivats del Covid (incertesa, confinament, tancament de negocis, autònoms, Pimes o la desescalada) sigui un dels més apressants a Espanya. Ha estat esmentat només pel 2,7% dels enquestats. I el mateix ocorre amb les pensions (0,7%).

No obstant això, el que si que hi ha és un suport massiu a l'ingrés mínim vital que està ultimant el Govern. Un 83,4% diu estar a favor que es concedeixi aquesta ajuda a aquelles persones i sectors més necessitats arran de la crisi del coronavirus, mentre que un 12,4% s'hi manifesta en contra. Un 1,7%, per part seva, creu que caldria recórrer a una altra mena de mesures.

EL PRIMER QUE FARAN ELS ESPANYOLS QUAN ACABI EL CONFINAMENT

Així mateix, sorprèn veure quins són els plans que tenen pensats els espanyols una vegada s'aixequi l'estat d'alarma i el confinament. Un 68% pensa anar a bars i restaurants, mentre que un 58,9% farà turisme nacional, i és que té pensat fer un viatge per Espanya. Un altre 58,4% comprarà productes de moda i calçat (malgrat que és el que més s'està comprant online durant aquesta situació, segons recull el CIS en una altra de les seves preguntes), i gairebé un 20% (19,5%) vol fer reformes a casa seva.

També destaca que un 89,6% dels espanyols creu que després del que s'ha vist amb la pandèmia de coronavirus, és convenient realitzar reformes en sanitat. Dels que ho creuen, la pràctica totalitat (més del 90% en tots els casos) estan d'acord amb dedicar-hi més recursos econòmics, augmentar les plantilles, augmentar la coordinació entre comunitats autònomes, i augmentar les instal·lacions i els recursos dedicats a prevenir i abordar les pandèmies.

Noticias relacionadas

contador