ep precios ipc inflacion consumo verduras hortalizas compra compras
EUROPA PRESS

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,1% l'agost en relació al mes anterior i va mantenir la seva taxa interanual al 2,2%, segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideix amb els avançats a finals del mes passat.

Estadística assenyala que en l'estabilitat de la taxa interanual de l'IPC d'agost ha influït principalment la menor pujada dels preus dels carburants, dels serveis d'allotjament i dels paquets turístics respecte al mateix mes del 2017 i la baixada del preu dels automòbils.

En concret, els grups amb major influència negativa en l'evolució de la taxa anual són: transport amb una variació anual del 5,2%; oci i cultura, que redueix la seva taxa cinc dècimes, fins al -1,1%; hotels i restaurants, la variació dels quals és de l'1,8%. Per contra, els grups que destaquen per la seva influència positiva són: habitatge, la taxa del qual augmenta sis dècimes i se situa al 4,3%; aliments i begudes no alcohòliques, amb una variació anual del 2,0%.

Una dada influïda per una menor pujada dels carburants, l'allotjament i els paquets turístics

En sentit contrari, van pujar els preus de l'electricitat i les fruites van retallar els seus preus menys del que ho van fer l'agost de l'any passat. La taxa interanual d'agost és la vint-i-quarta taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 2,2% superiors als de fa un any.

Després d'haver registrat al gener una taxa interanual del 0,6%, la més baixa en 16 mesos, l'IPC interanual va tornar el febrer a superar l'1%, tendència que es va mantenir el març i abril. El maig ja es va assolir la barrera del 2%, a la qual no s'arribava des d'abril de 2017.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va baixar una dècima l'agost, fins al 0,8%, de manera que se situa gairebé 1,5 punts per sota de l'IPC general.

D'altra banda, durant el vuitè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual al 2,2%, una dècima per sota de la registrada el juliol.

Per comunitats autònomes, la taxa anual de l'IPC descendeix en 12 d'elles l'agost respecte al juliol, es manté en dos i augmenta en les tres restants. La major baixada es produeix al Principat d'Astúries, amb una disminució de dues dècimes. Mentrestant, Canàries, Extremadura i Comunitat Valenciana són les comunitats on augmenta la taxa anual, amb pujades de tres dècimes a la primera i una dècima a les dues últimes.

Noticias relacionadas

contador