ep precios ipc inflacion consumo manzanas manzana compra compras comprar
EUROPA PRESS

L'Índex de Preus al Consum (IPC) ha patit el juliol una lleugera desacceleració respecte a la dada registrada durant el sisè mes de l'any. Així ho confirmen les dades avançades publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que situen la inflació al 2,2%.

L'indicador avançat proporciona un avanç que, si es confirma, suposaria la disminució de l'avanç de la inflació d'una dècima en la seva taxa interanual en comparació amb el mes de juny, quan la taxa registrada va ser del 2,3%. En el comportament de l'IPC ha influït, sobretot, la baixada dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques.

No obstant això, cal destacar que la taxa interanual de juliol és la vint-i-tercera taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 2,2% superiors als de fa un any. I és que després d'haver registrat el gener una taxa interanual del 0,6%, la més baixa en 16 mesos, l'IPC interanual va tornar a superar l'1% el febrer, tendència que es va mantenir el març i abril. El maig ja es va assolir la barrera del 2%, a la qual no s'arribava des d'abril de 2017 (2,6%), mentre que el juny es va situar al 2,3% i el juliol va moderar la seva escalada al 2,2%.

D'altra banda, pel que fa a la variació mensual, Estadística assenyala que els preus al consum han registrat una taxa del -0,7% el juliol respecte al mes anterior.

Així mateix, durant el setè mes de l'any l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa interanual al 2,3%, xifra que significa que si finalment l'INE ho confirma (les d'aquest dilluns són dades avançades, i les definitives no es coneixeran fins al 14 d'agost), la taxa anual de l'IPCH es mantindria respecte al mes anterior. La variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCH s'ha situat el juliol a l’-1,2%.

Noticias relacionadas

contador