• La variació mensual de l'índex general és del 0,6%
  • L'IPCA situa la seva taxa anual a l'1,4%, nou dècimes més que el novembre
ep precios ipc inflacion consumo frutas naranjas compra compras comprar

La taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general al desembre se situa nou desenes per sobre de la registrada el mes precedent, fins a l'1,6%, la qual cosa suposa la quarta taxa positiva consecutiva i el seu nivell més alt des de juliol de 2013 quan va aconseguir l'1,8%, segons les dades publicades aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'índex s'ha incrementat un 0,6% en termes mensuals.

La taxa definitiva d'IPC de desembre és una desena superior a l'estimada inicialment (1,5%), confirmant-se d'aquesta manera la pujada que van donar els preus en l'últim mes de l'any, com a conseqüència de l'encariment de les gasolines, de l'electricitat, del gasoil per a calefacció, del gas, dels viatges organitzats i d'alguns aliments, com els llegums i les hortalisses.

L'índex va finalitzar 2016 per sobre de l'increment salarial pactat en conveni (1,06%) i de l'augment que van experimentar les pensions (0,25%), amb les consegüents pèrdues de poder adquisitiu.

L'IPC interanual va arrencar l'exercici passat en taxes negatives, marcant una taxa del -0,3% al gener. Durant vuit mesos va registrar taxes negatives fins que al setembre va tornar a terreny positiu, amb una taxa del 0,2%. En l'últim trimestre de l'any passat l'IPC va créixer 1,4 punts, tornant en finalitzar 2016 a nivells de 2013, més concordes amb l'evolució habitual dels preus en l'economia espanyola.

Al desembre, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va elevar nou desenes la seva taxa interanual, fins a l'1,4%, al mateix temps que la variació mensual es va situar en el 0,5%.

PUJADA RESPECTE A NOVEMBRE

En termes mensuals, l'IPC va pujar un 0,6% al desembre respecte al mes anterior, el seu major repunt en aquest mes des de desembre de 2010, quan també es va incrementar un 0,6%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar dues desenes al desembre, fins al 1%, sis desenes per sota de la taxa general de l'IPC.

AUGMENTA EL PREU DE LA GASOLINA

La gasolina i l'electricitat van impulsar la pujada de l'IPC al desembre

El fort repunt de l'IPC interanual al desembre es deu a diferents factors, entre ells la pujada els preus de la gasolina i de l'electricitat. En concret, el grup de transport va elevar més de tres punts la seva taxa interanual al desembre, fins al 4,7%, per l'encariment dels carburants.

El grup d'habitatge va incrementar més d'un punt la seva taxa interanual, fins al 0,8%, pel repunt dels preus de l'electricitat, major que el registrat el 2015, i, en menor mesura, pel dels preus del gasoil per a calefacció i el gas.

Així mateix, el grup d'oci i cultura va elevar més de dos punts la seva variació interanual, fins al 0,5%, per l'encariment dels viatges organitzats, mentre que la taxa interanual dels aliments i begudes no alcohòliques va créixer quatre desenes, fins al 0,8%, pel major cost dels llegums i hortalisses fresques i el menor descens dels preus de les fruites fresques respecte a l'experimentat al desembre de 2015.

En termes mensuals (desembre de 2016 sobre novembre del mateix any), l'IPC va pujar un 0,6%, el seu major repunt en aquest mes des de desembre de 2010. Aquest increment mensual dels preus, que no va poder ser compensat per l'efecte rebaixes en el vestit i calçat, es deu a l'encariment dels els carburants, els viatges organitzats, la llum i alguns aliments, entre altres factors.

REACCIONS

La Unió Sindical Obrera (USO) ha demanat un augment dels salaris per sobre de l'IPC interanual perquè no es perdi poder adquisitiu i "frenar el continu empobriment" dels treballadors. "La dada de l'IPC conegut avui ve a confirmar que la proposta salarial de la patronal CEOE per 2017 (de fins a l'1,5% i un 0,5 addicional condicionat a l'augment de productivitat i descens de l'absentisme laboral) és totalment insuficient, perquè lluny de millorar les condicions salarials contínua perpetuant la pèrdua de poder adquisitiu i la pobresa dels treballadors", considera Joaquín Pérez, secretari de Comunicació i Formació d'USO.

La secretària d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Irene Garrido, nega que salaris i pensions hagin perdut poder adquisitiu el 2016

En la mateixa línia, UGT ha assenyalat que les dades d'IPC reafirmen la necessitat d'augmentar els salaris entre un 1,8% i un 3% en 2017 amb la finalitat de que els treballadors no perdin poder adquisitiu. "Amb aquestes dades, i amb una previsió d'inflació per 2017 d'entre l'1,1% i l'1,7%, plantejar augments salarials des del 0% fins a l'1,5%, com fan CEOE i Cepyme, resulta insuficient i indignant, ja que suposa que els treballadors perdran poder de compra i s'enfonsaran encara més en la pobresa", subratlla UGT.

No obstant això, la secretària d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Irene Garrido, ha negat aquest divendres que salaris i pensions hagin perdut poder adquisitiu en 2016, doncs encara que la inflació interanual va acabar l'any en l'1,6%, la taxa mitjana es va situar en valors negatius (-0,2%).

Per la seva banda, la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) ha assegurat que la pujada tan ràpida de l'IPC suposarà un increment dels costos "molt accelerat" per a molts autònoms, fins i tot de l'augment de la facturació, per la qual cosa es tracta d'un "càstig" per a aquest col·lectiu. "Hem passat de taxes negatives fins al mes de setembre a la major taxa des de juliol de 2013, quan l'IPC es va situar en l'1,8%", va apuntar Amor, qui va mostrar la seva preocupació pels nivells i la rapidesa amb la qual estan pujant els preus.

Noticias relacionadas

contador