• L'euro/lliura s'aproxima a les 0,9000 lliures, rècord de gairebé quatre setmanes
  • El potencial de pujades de l'euro/dòlar es troba als 1,2000 dòlars, segons l'anàlisi tècnica
money euros cash

Forta volatilitat viscuda al mercat de les divises dimarts, amb l'euro sorgint com a gran guanyador davant els seus principals rivals, especialment el dòlar i la lliura. La moneda comunitària aguanta l'avanç d'un 1% respecte al 'bitllet verd' aquest dimecres, quan ha superat els 1,1800 dòlars, el seu millor nivell en gairebé tres setmanes. Pel que fa a la divisa britànica, s'ha disparat a un rècord de gairebé quatre setmanes i posa les 0,9000 lliures al punt de mira.

El catalitzador de les pujades en l'euro, que també sosté part del seu ral·li fins al seu millor canvi en tres setmanes contra el ien, a prop de les 134,00 unitats, van ser les dades econòmiques d'Alemanya, millors del que s'esperava, especialment el PIB , que es va disparar a un 2,3% en rang anual. Poc després, la dada de sentiment econòmic de l'Institut ZEW de l'Eurozona va llançar un senyal de fortalesa en recuperar-se fins gairebé als 31 punts (30,9 punts) al novembre.

Ha fallat la potencial formació en 'cap i espatlles' a l'euro/dòlar amb projecció de caiguda als 1,1300 dòlars aproximadament

No obstant això, tal com assenyala l'analista de BK Asset Management, Boris Schlossberg, la fortalesa de les dades macro dels països del bloc comunitari va ser l'excusa que la divisa necessitava per continuar amb la seva remuntada des dels mínims de tres mesos i mig als 1,1550 dòlars fa poc més d'una setmana. "En aquell moment vam veure el sòl de la tendència baixista de curt termini, iniciada després de la decepció que es van emportar els operadors quan el Banc Central Europeu (BCE) va anunciar unes mesures normalitzats de la seva política monetària menys agressives del que el mercat esperava" , indica l'expert, que apunta que el ral·li de dimarts "té tota la pinta de ser a causa d'un estrangulament dels curts".

Segons José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, el comportament de l'euro/dòlar indica que "ha fallat la potencial formació en 'cap i espatlles' a l'euro/dòlar amb projecció de caiguda als 1,1300 dòlars aproximadament". Explica l'expert que el tancament per sobre dels 1,1700 dòlars confirma la decisió de la figura baixista, cosa que arrossega la cruïlla fins a l'origen del moviment, "això és la zona de resistència dels 1,2070 aproximadament".

Indiquen analistes de Danske Bank que la dada d'inflació dels EUA que es publica aquest dimecres pot tornar a decebre el mercat "com ho ha estat fent durant els últims mesos". El consens espera una lectura del 2%, però si el resultat és pitjor del que s'esperava, es donaran les condicions perquè l'euro escali fins al voltant dels 1,1900 dòlars, segons els experts de l'entitat danesa.

LA LLIURA, DINAMITADA PE L’IPC

L'altra gran protagonista de les últimes 24 hores és la lliura, que s'ha vist colpejada des de dos fronts. D'una banda, prossegueix aquest dimecres el debat al Parlament britànic sobre la llei del Brexit, amb una moció de censura d’almenys 40 diputats tories pesant sobre la primera ministra, Theresa May. D'altra, l'IPC del Regne Unit va deixar mal gust de boca al mercat en deixar una lectura d'octubre pitjor del que s'esperava, al 3,0%. "La frenada de la inflació sosté la idea que el Banc d'Anglaterra va a mantenir els tipus d'interès sense canvis per molt de temps", indiquen els analistes de Danske Bank.

La caiguda de la moneda britànica va ser anecdòtica contra el dòlar i es manté al voltant dels 1,3150/70 dòlars. En canvi, la combinació de les males notícies i de la fortalesa de l'euro, han portat la moneda del Regne Unit a arribar al seu pitjor canvi contra el seu rival europea en gairebé quatre setmanes, a tocar les 0,9000 lliures.

L'euro/lliura s'ha recolzat recentment sobre el nivell de suport dels 0,8744 (mínims de setembre) i després de recolzar més en la mitjana mòbil de 200 sessions. L’encreuament ha sortit amb renovada energia a l'alça. "De fet tot fa pensar que posi rumb cap a la resistència que presenta als 0,9033libras", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador