ep monedes euros diners
Europa Press - Archivo

El mercat de les divises, especialment l'euro, saluda amb els braços oberts a una nova setmana durant la qual la política sembla haver tornat a la normalitat. No obstant això, els analistes són gairebé unànimes en advertir que Itàlia donarà els suficients disgustos als inversors com per assegurar un període de debilitat en la moneda única. A curt termini, el dòlar també s'ha vist pressionat per la guerra comercial.

La moneda nord-americana no va reaccionar amb la força que es podria esperar després del pròsper informe d'ocupació dels Estats Units, a causa de les notícies que tornen a arribar des del front comercial. Si bé, s'enfila per sobre dels 109,63 iens, les tensions que persisteixen entre la Xina i els EUA i els nous aranzels nord-americans eviten un major avanç de la moneda a curt termini.

Les notícies que arriben sobre la cimera del 12 de juny a Singapur entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder sud-coreà, Kim Jong-un, també eviten que el 'bitllet verd' celebri amb magnificència la bona dada de maig de creació d'ocupació i creixement dels salaris. En altres circumstàncies, "el fet que el mercat descompti gairebé amb tota certesa una pujada de tipus al juny enlairaria el dòlar", apunten analistes de Barclays. "Més tenint en compte que ha tornat a posar-se sobre la taula una quarta alça de tipus aquest any", afegeixen.

CALMA A ITÀLIA, DE MOMENT

Però el dòlar està contingut, especialment contra l'euro, que es canvia de mans a les 1,17 dòlars, lluny dels seus recents mínims al voltant dels 1,15 dòlars de la setmana passada.

Les turbulències polítiques italianes i espanyoles, que van enviar la moneda única als seus nivells més baixos des de juliol de 2017, "s'han mitigat", indiquen els experts d’FXTM. El compromís assolit entre el president italià i la coalició populista "va evitar noves pèrdues, ja que unes noves eleccions han quedat fora de les quinieles per ara", expliquen.

Aquest alleujament es va reflectir en els bons italians, en què els rendiments a dos anys van caure 200 punts bàsics des del màxim de dimarts. No obstant això, "la recuperació de l'euro pot ser de curta durada, si el nou govern italià avança amb la seva proposta de despesa massiu i reduccions d'impostos. Aquestes accions no només generaran conflictes amb Brussel·les, sinó que també convidaran les agències de qualificació creditícia a reduir les seves qualificacions de deute", afegeixen des d’FXTM.

Els experts de Danske Bank també opinen que l'assumpte italià es mantindrà molt present de moment. I expliquen que el seu biaix en l'euro/dòlar s'ha tornat més baixista perquè "la fortalesa de les dades macro deixa pocs dubtes que l'economia marxa vent en popa, cosa que assegura que els operadors seguiran apostant pel dòlar a curt termini".

Noticias relacionadas

contador