• La Fed torna a estar en el punt de mira, amb la intervenció de diversos membres de FOMC aquesta setmana
money euros cash

La tònica que havia dominat el mercat de les divises el 2017, s’ha perllongat durant els primers compassos d'aquest 2018. Durant la primera setmana de l'any, l'euro va intentar superar els màxims de setembre de l'any passat i conquistar la cota dels 1,21 dòlars, però va fracassar en dues ocasions, i va deixar un rècord als 1,2089 dòlars. És més, tot i la debilitat de la dada del mercat laboral dels EUA del mes de desembre, la moneda comunitària es va girar a la baixa, de manera que analistes de Danske Bank creuen que està a punt per a una major correcció.

De fet, ja cau un 0,8% des de la fita de dijous i ha tocat la barrera dels 1,20 dòlars, gairebé als mínims d'una setmana i el "posicionament dels llargs no és optimista" expliquen els experts de l’entitat danesa. A més, creuen que el mercat ha "sobreestimat notablement" el paper del Banc Central Europeu (BCE) "i recorden que" és poc probable que vegem un canvi en la retòrica del banc central fins al segon trimestre". A més, assenyalen que les actes del BCE "recordaran als inversors que no ha canviat des del desembre".

Per aquest motiu, aposten que l'euro prossegueixi la correcció iniciada divendres en el curt termini, tot i que creuen que es mantindrà en rang entre els 1,16 i els 1,21 dòlars. Però Hussein Sayed, estrateg cap de mercat d’FXTM, assenyala que l'informe del posicionament dels especuladors "I les dades macro de la setmana passada no van oferir cap suport a la moneda dels EUA".

Destaca especialment aquest analista que els números del mercat laboral nord-americà, encara que posen en relleu que "es manté saludable amb una desocupació del 4,1%", però "els salaris encara no mostren signes d'acceleració, i aquest segueix sent l'ingredient clau que falta a la recuperació de l'economia dels EUA".

DE NOU LA FED I MÉS DADES MACRO ALS EUA

Les últimes actes de la reunió de la Fed també van mostrar que les autoritats no estan segures de si la inflació retornarà a l'objectiu del banc central, i "per això els mercats creuen que només es produiran dos alces el 2018, a diferència dels tres projectats per la Fed", indica aquest expert. A més, destaca que s'esperen diverses intervencions de membres de la Fed aquesta setmana, incloent-hi els dos dissidents que estaven en contra d'una alça de taxes al desembre, Neel Kashkari i Charles Evans. "Que hagin canviat d'opinió o que segueixin creient que les taxes no haurien de pujar, està per veure, però també sintonitzarem amb altres oradors de la Fed per obtenir noves perspectives", afegeix.

Qualsevol sorpresa a l'alça en l'IPC o les vendes al detall, retornarà l'ànim als llargs en el dòlar

"Si els oradors de la Fed no lliuren notícies, seran les dades macro el que mourà el mercat", comenta. Els preus al consumidor i les vendes al detall es publicaran divendres. Atès que els preus de l'energia es van disparar al desembre, s'espera que els preus al consumidor augmentin un 0,2%. No obstant això, "els operadors estaran més interessats en la xifra subjacent de l'IPC. Qualsevol sorpresa alcista en aquestes xifres probablement portarà de tornada als llargs al dòlar", arrodoneix.

ELS TÈCNICS I ALEMANYA

Però no serà fins a finals d’aquesta setmana. Mentrestant, els operadors s’enfocaran en els aspectes tècnics. "Una ruptura reeixida dels 1,21 dòlars probablement conduirà a una major compra de la moneda única, cap als 1,22 dòlars", inidica Sayed.

Encara que menys determinant, el mercat també mantindrà en el seu radar les converses entre els principals partits a Alemanya per formar una 'gran coalició' de Govern. L'única sortida per al país germànic si no vol repetir eleccions.

El país ja fa 105 dies que està sense govern i la incertesa comença a convertir-se en intranquil·litat. Per això, els dos grans partits estan obligats a arribar a un acord. Aquesta setmana arrenquen unes intenses jornades de negociacions entre la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera, Angela Merkel, i els socialdemòcrates de Martin Schulz, l'SPD, que podria finalitzar en un esperat entesa entre les dues parts.

Els líders al Parlament de CDU i SPD es van reunir dimecres i van emetre un comunicat conjunt en què es van mostrar "optimistes" de cara a la cita d'aquest diumenge. "La confiança ha augmentat", van dir. No obstant això, el vicepresident socialdemòcrata, Thorsten Schaefer-Guembel, va advertir dimarts que les diferències persisteixen.

Noticias relacionadas

contador