• L'euro/dòlar s'estén el seu avanç fins preus per sobre dels 1,1030 dòlars i posa els màxims de novembre en el punt de mira
  • Els llargs (o alcistes) en el dòlar es van desplomar la setmana passada fins a nivells no vistos des de l'octubre
  • El posicionament especulatiu dels inversors en l'euro s'ha endinsat en el terreny positiu per primera vegada des de maig de 2014
money euros cash

L'euro ha aprofitat la renovada debilitat del dòlar per avançar fins a nivells per sobre dels 1,1030 dòlars i marcar un nou rècord de sis mesos contra el seu rival nord-americà. L'anterior màxim era als 1,1024 dòlars, fins on la moneda comunitària va escalar després de la victòria d'Emmanuel Macron a les presidencials franceses el passat 7 de maig.

La 'moneda única' ha estès aquest dimarts l'avanç de la sessió de dilluns, quan la seva cotització es va disparar de la mà del rendiment dels bons alemanys després de la victòria de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel a les terceres eleccions regionals abans de les eleccions federals de setembre al país teutó. No només és la major regió del país, sinó que Renània del Nord-Westfàlia també és un feu tradicionalment socialista i suposa la tercera victòria consecutiva del partit de la cancellera sobre els socialdemòcrates de Martin Schulz.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, l'últim envit de l'euro ha aconseguit superar en rang intradiari la resistència dels 1,1020 dòlars, però analistes com Michael Hewson, de CMC Markets, avisen que mentre no es confirmi en preus de tancament, segueix existint la possibilitat d'un retrocés fins al suport dels 1,0820 dòlars. "Per sobre dels anteriors màxims anuals (1,10142 dòlars) deixarem la porta oberta per un escenari de continuïtat alcista amb objectiu en els màxims de novembre, als 1,12996 dòlars", assenyala, per la seva banda, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

En aquest moment tenim l'euro/dòlar 'traient el cap' per sobre de la directriu baixista de l'últim any així com per sobre de la resistència que presenta en l'últim màxim decreixent. "En teoria, la superació d'aquest nivell, amb folgança i en preus de tancament, hauria de ser interpretada com l'avantsala d'un nou moviment d'apreciació de l'euro enfront de la divisa nord-americana amb objectiu en la resistència que presenta en els màxims de novembre, als 1,12996 ", afegeix Rodríguez.

Però per ara, la divisa comunitària es deixa portar per les compres, com a reacció a la pressió baixista sobre el dòlar que han suscitat certs dubtes entre els inversors que la Reserva Federal dels EUA (Fed) emprengui una nova pujada de tipus el proper mes. L'eina del Chicago Mercantile Exchange que prediu les possibilitats que el banc central apugi els tipus d'interès al juny mostra ara un 73% de probabilitats, enfront del 80% de la setmana anterior. Per Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, la causa del declivi en el 'bitllet verd' també s'ha de buscar en què "les dades macroeconòmiques dels EUA segueixen deixant resultats decebedors, després que l'activitat manufacturera de Nova York caigués a l'abril fins a la seva pitjor nivell en set mesos".

"Aquesta dada segueix els informes d'inflació i despesa publicats divendres passat, que també van deixar els inversors preocupats, ja que tenen un gran impacte en les decisions de política monetària de la Fed", recorda l'analista. "Fa només dues setmanes, el mercat estava pràcticament convençut que el banc central anava a pujar els tipus durant la reunió de mes que ve, mentre ara es veu com creix l'escepticisme entre els inversors", argumenta Lien.

El posicionament especulatiu dels inversors en l'euro s'ha endinsat en el terreny positiu per primera vegada des de maig de 2014

Els llargs (o alcistes) en l'euro es veuen afavorits en aquest moment i, de fet, segons les últimes dades de la Comissió del Mercat de Valors dels EUA, el posicionament especulatiu dels inversors en l'euro s'ha endinsat en el terreny positiu per primera vegada des de maig de 2014, impulsat per la disminució dels riscos polítics a Europa. "La millora en els resultats de les dades macroeconòmiques i la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) canviï la seva guia dels mercats durant la reunió de juny també ha contribuït a la millora de l'operativa de l'euro", assenyala Jane Foley, analista de Rabobank.

En canvi, els llargs (o alcistes) en el dòlar es van desplomar la setmana passada fins a nivells no vistos des de l'octubre. "Aquesta caiguda es produeix malgrat les expectatives, que encara són majoritàries, d'una pujada de tipus per part de la Fed al juny.

GRAN SETMANA PER A LA LLIURA

A més de l'euro i del dòlar, la lliura és l'altra gran protagonista aquesta setmana. Aquest dimarts s'ha publicat l'informe d'inflació del mes d'abril, que s'ha disparat fins al 2,7% en rang anual, 0,4% més que al març i per sobre del que esperava el consens de mercat. De moment, el cable (lira/dòlar) s'ha desplomat un 0,6% per sota dels 1,28 dòlars, després d'intentar superar els 1,2960 dòlars després de la dada.

La resta de la setmana, seguiran les dades d'ocupació i consum, que podrien deixar notar la seva empremta en la divisa més del que ho ha fet la dada de preus al consum. Durant les últimes jornades, el cable (com es coneix la lliura/dòlar) s'ha mantingut en rang entre els 1,2900 i els 1,2990 dòlars, amb els 1,3000 dòlars en el punt de mira. "Un cop trencat aquest nivell, esperem que les pujades s'estenguin fins als 1,3200 dòlars", assenyala Kathy Lien.

D'altra banda, l'euro/lliura ha operat fins preus per sota dels 0,8540 lliures, a causa de l'impuls comprador que ha rebut l'euro. No obstant això, analistes de Danske Bank no esperen que l'euro tingui molt més recorregut a l'alça contra la moneda britànica, ja que "no hi ha raons per justificar una pressió baixista en la lliura abans de les eleccions anticipades de juny". Els experts del banc d'inversió danès aposten perquè la moneda comunitària es mantingui entre els 0,8400 i els 0,8500 lliures.

Noticias relacionadas

contador