• Els resultats reflecteixen la fortalesa de Merkel de cara a les eleccions de setembre
merkel, germany, alemania, aleman

Dolç victòria de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel i dur revés per als socialdemòcrates de Martin Schulz. El partit que lidera la cancellera alemanya ha guanyat les eleccions regionals celebrades aquest diumenge a l'estat de Renània del Nord-Westfàlia, propinant així un cop al Partit Social Demòcrata (SPD) en un dels seus feus històrics a pocs mesos de les eleccions generals.

La CDU ha aconseguit el 33,8% dels vots, un 6,7% més que el 2012, mentre que l'SPD ha caigut un 7,6%, fins al 31,5% de l’escrutini

La d'aquest diumenge ha estat la tercera victòria consecutiva de la CDU sobre l'SPD, una de les més complicades per a Schulz, que ha reconegut que la derrota a Renània és "molt difícil per a la socialdemocràcia i per a mi", dada que era un dels principals bastions de l'esquerra i que és l'estat natal del socialista. Renània és l'estat més poblat d'Alemanya, amb 18 milions de persones on estaven cridats a votar un de cada cinc alemanys, de manera que el triomf de Merkel i els seus és molt important, recull El País.

Tal ha estat la magnitud de la victòria socialista que, poc després que tanquessin les urnes, l'exprimera ministra i fins al moment líder dels socialistes a Renània, Hannelore Kraft, va anunciar la seva dimissió. Segons recull El Mundo, ha reconegut la derrota i, tot i que afectada, va decidir assumir responsabilitats pel que ha passat. Mentrestant, a la seu de la CDU el candidat guanyador, Armin Laschet, celebrava haver fet història: "Hem arribat a una fita", va dir en diverses ocasions i va recordar que el seu partit només ha governat aquest estat durant cinc anys durant els últims 50.

Segons les últimes dades, amb gairebé la totalitat dels vots escrutats la CDU ha aconseguit el 33,8% dels vots, un 6,7% més que el 2012, mentre que l'SPD ha caigut un 7,6%, fins al 31,5% de l'escrutini, fet que suposa la pèrdua de gairebé 600.000 vots respecte a les eleccions de fa cinc anys.

Schulz va reconèixer el mal paper exercit pels socialistes i va assegurar que no havien sabut "transmetre" el missatge, encara que va dir haver "pres nota", de cara a les eleccions generals que se celebraran d'aquí a quatre mesos i després de tres derrotes consecutives davant del partit de Merkel. I davant les crítiques, es va justificar i va indicar que només porta "cent dies al capdavant de l'SPD". "No sóc un mag", va afirmar Schulz en declaracions a la televisió pública i va assenyalar que la campanya per les generals del 24 de setembre no ha començat i que els 10 punts percentuals que li treu d'avantatge la cancellera en intenció de vot "són perfectament remuntables".

Tomasz Wieladek, analista de Barclays, ha dit que els resultats d'aquest diumenge són "claus" i que poden anticipar el resultat de les eleccions generals del proper mes de setembre, "partint del supòsit que les preferències polítiques a Renània coincideixen amb les preferències polítiques a nivell nacional". "La victòria de la CDU fa pensar que segueixi havent-hi un govern dirigit per aquest partit i, per tant, en la continuïtat de la cancellera Angela Merkel", ha remarcat l'expert.

contador