hong-kong-manifestations

El conflicte polític a Hong Kong i les protestes que han tingut lloc durant les últimes setmanes, que fins i tot van arribar a provocar el tancament de l'aeroport, han ocasionat ja al voltant de 1.200 milions de dòlars en pèrdues. Els experts pronostiquen que l'impacte econòmic pot ser molt més gran que les protestes que van tenir lloc el 2014. De fet, els disturbis ja han mostrat un impacte directe sobre el turisme i el sector retail.

"Les protestes a Hong Kong vistes per primera vegada el març i abril d'aquest any s'han intensificat notablement des de juny" i "durant les últimes nou setmanes, els disturbis han augmentat en intensitat", assenyalen els analistes de la gestora de fons Muzinich, que creuen que la situació podria agreujar-se "llevat que les autoritats de Hong Kong puguin restablir l'ordre".

"La importància de Hong Kong com entrada a la Xina per al mercat occidental s'ha reduït"

Es pregunten si, com molts apunten, la Xina podria usar la força per intervenir. Una cosa que consideren poc probable. "L'acció econòmica de la Xina pot ser més persuasiva. En la nostra opinió, la Xina no vol ser percebuda com un pinxo militar i pot utilitzar mètodes de persuasió més subtils". Segons el parer de la gestora de fons Christina Bastin i l'analista de crèdit Tracy Zhao, "l'impacte econòmic de l'actual conflicte pot ser molt més gran que les protestes que van tenir lloc el 2014 amb el moviment Occupy Hong Kong, que amb prou feines van deixar empremta en l'economia de la regió".

Afegeixen que "la importància de Hong Kong com entrada a la Xina per al mercat occidental s'ha reduït. Al mateix temps, la seva dependència de la Xina ha augmentat significativament". En aquest context "incert, i amb els dubtes existents sobre una intervenció militar per part de la Xina segons s'acosta la data del Dia Nacional de la República Popular (1 d'octubre), és difícil estimar quins seran els efectes econòmics i polítics a llarg termini del conflicte".

De moment, els riscos econòmics "han augmentat arran de les protestes", amb l'economia "enfrontant-se a una recessió tècnica". Com reflecteixen des de TD Securities, el govern de Hong Kong ha revisat els seus pronòstics de creixement i és "poc probable que les mesures d'estímul oficials siguin suficients per combatre la debilitat del creixement, especialment si les protestes no acaben aviat". També assenyalen que les tensions a Hong Kong "se sumen a la gran quantitat d'altres problemes que actualment pesen als mercats asiàtics i deixen les monedes a la regió vulnerables a una major debilitat".

Noticias relacionadas

contador