philip-lane

Les dades sòlides podrien no ser una bona guia sobre com la zona euro s'està recuperant de la crisi econòmica més profunda que es recorda, ha afirmat aquest dimecres l'economista cap del Banc Central Europeu (BCE), Philip Lane, refredant les expectatives després d'algunes xifres sorprenentment fortes.

Després d'haver tocat fons a l'abril, l'economia del bloc s'està revitalitzant, a mesura que es van aixecant gradualment les restriccions per frenar la propagació del coronavirus. Les inesperades xifres del PMI i IFO han augmentat les esperances d'una recuperació relativament ràpida i en forma de 'V'.

Però Lane ha advertit que, si bé la "millora substancial" dels indicadors a curt termini és normal, tenint en compte la profunditat de la contracció, no és una bona guia per al futur, i l'activitat es mantindria molt per sota dels nivells anteriors a la crisi durant un període prolongat, a causa de les restriccions persistents.

"Les pèrdues d'ingressos i els estalvis per precaució continuen pesant sobre el consum", ha afirmat. "Així mateix, la feble demanda, les contínues limitacions de l'oferta i les restriccions de distanciament social estan obstaculitzant la normalització de l'activitat econòmica", ha afegit.

Així i tot, Lane ha precisat que està cada vegada més segur que es podrien evitar lectures negatives de la inflació, que alguns esperen a causa de la caiguda dels preus del petroli.

"Les mesures que estem prenent i també les mesures fiscals haurien de mantenir la inflació en territori positiu", ha assenyalat. "Podem ser més optimistes sobre la possibilitat d'evitar una inflació negativa".

Les mesures fiscals, en particular les converses sobre un paquet de recuperació de la UE de 750.000 milions d'euros, també és probable que tinguin un impacte important en la rapidesa amb què es recuperi la confiança, afegeix Lane.

"El resultat de les negociacions sobre el fons de recuperació de la UE serà un factor important per determinar el camí futur de l'economia de la zona euro", ha afirmat.

El BCE està decidit a donar suport a aquesta recuperació, i fins i tot podria reduir els tipus d'interès, encara que aquesta mesura podria resultar ineficaç perquè els rendiments sobirans a llarg termini pràcticament no responen a les retallades dels tipus en condicions de tensió.

"Encara que estem disposats a reduir els tipus d'interès en un futur, a mesura que es normalitzin les condicions del mercat, i si les perspectives d'inflació a mitjà termini ho justifiquen, aquesta evidència inclina la balança cap a la compra d'actius com l'eina més eficaç en les circumstàncies actuals", ha explicat.

Noticias relacionadas

contador