ep 4 de novembre del 2019 berlin christine lagarde presidenta del banc central europeu bce
Christoph Soeder/dpa - Archivo

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha enviat un missatge clar als governs de la Unió Europea (UE) als quals ha instat a prendre mesures urgents per pal·liar els estralls de la crisi sanitària del coronavirus està fent a l'economia. Ha advertit que Europa corre el risc d'un xoc econòmic important similar a la crisi financera de 2008, tret que els governs actuïn immediatament, i va indicar que el Banc Central Europeu (BCE) mourà fitxa aquesta mateixa setmana.

La presidenta del BCE va alliçonar els líders de la UE durant una conferència telefònica el dimarts a la nit, i els va avisar que, sense una acció coordinada, Europa "veurà un escenari que ens recordarà a la Gran Crisi Financera de 2008", segons una persona familiaritzada amb els seus comentaris. Amb la resposta correcta, el xoc probablement serà temporal, va afegir.

Lagarde va dir que el Consell de Govern del BCE està contemplant totes les eines de cara a la seva reunió d'aquesta setmana, en particular les que brinden finançament "súper barat" i asseguren que la liquiditat i el crèdit no s'esgotaran, segons fonts coneixedores de la comunicació. Però l'ex-directora del FMI va agregar que aquests estímuls només poden funcionar si els governs també brinden el seu suport, amb mesures per garantir que els bancs continuïn atorgant préstecs a les empreses de les àrees afectades.

La dramàtica intervenció suggereix que Lagarde pressionarà al Consell de Govern del BCE perquè actuï ràpidament amb estímuls monetaris. Molts economistes esperen que el BCE redueixi les taxes d'interès el dijous i possiblement ampliï el seu programa de flexibilització quantitativa. També podria actualitzar les operacions que ofereixen fons barats als bancs.

El missatge de Lagarde serveix com un advertiment i una súplica dramàtica perquè les autoritats intensifiquin els esforços per evitar que el virus arrossegui Europa a una recessió. Fins i tot abans del brot, els funcionaris del BCE havien demanat reiteradament als governs que augmentessin la despesa pública a mesura que la política monetària arribava als seus límits. Itàlia, on s'ha imposat un bloqueig nacional, és el més afectat fins ara per la propagació del virus, i s'enfronta a una depressió imminent.

Lagarde va advertir que el mal probablement s'estendrà a d'altres països. Va elogiar les accions preses fins ara en algunes àrees, però en va exigir més. No actuar amb valentia en aquests moments augmentaria el risc de "col·lapse a les vostres economies", va dir Lagarde als líders europeus.

Noticias relacionadas

contador