christine lagarde 20220414184817

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha acabat de completar el gir del discurs sobre l'enduriment de la política monetària a la zona de l'euro. La banquera central s'ha anat de mica en mica rendint a la pressió dels membres del Consell de Govern de l'organisme, que han pressionat perquè l'entitat s'uneixi al cor de bancs centrals que combaten la inflació a base de pujar tipus. Fa tot just 10 dies, Lagarde ja va reconèixer que hi hauria pujada de tipus al començament de l'estiu. Ara, ha anat més enllà: “És probable que estiguem en condicions de sortir de les taxes negatives per a fins del tercer trimestre”, ha declarat.

En una publicació del blog del banc central titulat La normalització de la política monetària a la zona de l'euro, Lagarde ha confirmat les expectatives del mercat que el BCE elevarà la seva taxa de referència per primera vegada en més d'una dècada al juliol, en un intent per controlar la inflació rècord de la zona euro, resultat de l'augment dels preus de l'energia que es va estendre a altres béns. "Espero que el programa de compres APP finalitzi molt d'hora al tercer trimestre", ha dit la banquera central, "això permetria una pujada de tipus al juliol, en línia amb la previsió", ha afegit.

Això sí, ha volgut marcar terreny en dir que "això no constituiria un enduriment de la política monetària; més aviat, deixar els tipus d'interès sense modificar en aquest entorn constituiria una relaxació de la política, que actualment no està justificada".

Lagarde ha afegit que si la inflació s'estabilitza al voltant del 2% a mitjà termini, serà adequada una normalització progressiva més gran cap al tipus neutral. Això garantiria que la demanda tornés a ajustar-se a l'oferta i que les pressions inflacionistes disminuïssin.

"Però la situació a la qual ens enfrontem actualment es complica per la presència de xocs d'oferta negatius. Això crea més incertesa sobre la velocitat amb què es reduiran les actuals pressions sobre els preus, sobre l'evolució de l'excés de capacitat i sobre la mesura que les expectatives d'inflació seguiran ancorades al nostre objectiu", ha explicat.

Així, Lagarde creu que "hi ha arguments a favor del gradualisme, l'opcionalitat i la flexibilitat en ajustar la política monetària", ha declarat la banquera central. De la mateixa manera ha emfatitzat que tenim una guia important per a la política, que és generar una inflació del 2% a mitjà termini i el BCE prendrà les mesures necessàries per fer-ho.

"Per aquesta raó, és prematur en aquest moment discutir com les polítiques de balanç del BCE -en particular la reinversió de l'estoc d'actius adquirits en el marc del PEPP i de l'APP que venceran- interactuaran amb el procés de normalització dels tipus d'interès”, ha puntualitzat. De moment, "els nostres tipus d'interès oficials actuaran com a instrument marginal per ajustar l'orientació de la política monetària", ha insistit la banquera central.

Noticias relacionadas

contador