ep el vicepresidente del bce luis de guindos en la conferencia anual de la junta europea de riesgo
BCE

Primer van ser filtracions des del si del Banc Central Europeu (BCE). Els falcons no van voler plegar-se a la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, i van començar a fer soroll sobre una pujada de tipus al juliol, immediatament després de la suposada fi del programa de compra de bons APP (Asset Purchase Programme) que es liquidarà al segon trimestre. Ara, alguns membres del Consell de Govern del banc central han fet un pas endavant admetent que un increment de la taxa d'interès a inicis d'estiu és una possibilitat. Fins i tot el mateix vicepresident de l'organisme, Luis de Guindos, ha reconegut que el banc central podria adoptar aquesta decisió.

Aquest dimecres, el membre del Consell de Govern de Letònia, Martin Kazaks, ja es va desmarcar validant una pujada de tipus al setè mes de l'any i assenyalant que les mesures d'enduriment no han d'esperar que hi hagi proves de creixement dels salaris. El responsable de polítiques monetàries del banc central, Pierre Wunsch, ha declarat a Bloomberg que el BCE podria elevar els tipus d'interès oficials per sobre de zero abans de finals d'any, fet que porta els operadors a apostar per tres pujades d'un quart de punt del BCE el 2022. Wunsch veu juliol com una possible data d'inici de les pujades de tipus.

Guindos, en una entrevista també amb Bloomberg, ha donat validesa a aquesta opció, amb unes declaracions que contrasten enormement amb el que va anunciar Lagarde a la roda de premsa de la reunió del banc central del mes d'abril, fa exactament una setmana. Qualsevol decisió dependrà de les previsions econòmiques del BCE a la seva propera reunió de política monetària del juny, encara que ja està "claríssim" que una inflació més gran i un menor creixement formaran part de la combinació, ha assenyalat Guindos.

"No veig cap raó per la qual no haguem d'interrompre el nostre programa de compra d'actius al juliol", ha afegit Guindos, en línia amb la postura oficial del BCE, que la setmana passada va confirmar que el programa de compres finalitzarà al juny, com a molt tard. "Per a la primera pujada de tipus haurem de veure les nostres projeccions, els diferents escenaris", però "des de la perspectiva actual, el juliol és possible i el setembre, o més tard, també és possible. Veurem les dades i només llavors decidirem". Fa només set dies, Lagarde va emfatitzar que la seqüència estava clara: primer, acabar amb les compres; després, pujar tipus. "Encara no hi som", va assegurar.

El Consell de Govern del BCE fa mesos que avança en la retirada dels estímuls de l'era de la crisi i a la setmana passada va reiterar els seus plans de seguir endavant, malgrat la creixent incertesa sobre les implicacions econòmiques de la guerra a Ucraïna. Els operadors veuen un 75% de possibilitats que es produeixi un moviment d'un quart de punt al juliol i es preparen perquè el tipus de dipòsit arribi a zero a l'octubre. Tot i això, nombrosos analistes han descartat recentment una alça de la taxa d'interès just després de la reunió del juny, arran de les paraules de Lagarde.

Guindos ha afirmat que el seguiment de les expectatives d'inflació i del creixement dels salaris serà crucial per completar l'avaluació del banc central. "Si comencem a observar un dessancatge de les expectatives d'inflació i els efectes de segona ronda, això serà un element clau per al futur de la política monetària", ha expressat. "El Consell de Govern examina aquestes dades a cada reunió".

"El missatge és molt clar en aquest sentit: veurem una inflació més gran i un menor creixement. Això s'hauria de reflectir en les nostres perspectives del juny", ha assenyalat el vicepresident del BCE, que ha reconegut que "havíem subestimat la inflació durant un temps". "I ara hi ha l'impacte de la guerra. Les conseqüències per a la inflació són força clares. La inflació s'està accelerant a causa dels preus de l'energia, els preus de les primeres matèries i els colls d'ampolla de l'oferta. Però simultàniament estem veient una reducció del creixement pel deteriorament del comerç", ha explicat.

Això sí, el vicepresident del banc central ha declarat que fins i tot a l'escenari sever "no veiem estanflació". Una recessió tècnica tampoc no està dins de les seves previsions.

El mercat ha reaccionat amb pujades a les borses europees i a l'euro, alhora que ha quedat molt pendent de la compareixença de la presidenta del BCE aquesta tarda. Lagarde participarà al debat del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre economia global, juntament amb el president de la Fed, Jerome Powell.

contador