ep archivo   produccion de baterias para coches electricos en tiexi china
BMW - Archivo

L'activitat dels sectors manufacturer i de serveis de la Xina s'ha contret al març, segons les dades publicades aquest dijous al mig del ressorgiment del coronavirus al país.

L'índex oficial de gerents de compres del sector manufacturer ha caigut a 49,5 punts, des dels 50,2 de febrer, segons les dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques. Aquesta ha estat la lectura més baixa des que va baixar a 49,2 punts a l'octubre.

El PMI no manufacturer oficial, que mesura el sentiment empresarial als sectors dels serveis i la construcció, ha caigut fins als 48,4 punts al març des dels 51,6 de febrer. Aquesta ha estat lectura més baixa des que es perdés fins als 47,5 a l'agost.

Una lectura per sobre de 50 vol dir una expansió de la producció, mentre que una lectura per sota d'aquesta xifra indica una contracció.

El govern ha deixat clar que la prioritat és contenir els brots de la Covid-19 de la variant òmicron, cosa que indica que està disposat a sacrificar el creixement a curt termini, si cal

"El sector manufacturer s'ha debilitat pel fet que els brots d'òmicron a moltes ciutats xineses han provocat tancaments i una interrupció de la producció industrial. Com el tancament de Xangai només s'ha produït a finals de març, és probable que les activitats econòmiques s'alenteixen encara més a l'abril", afirma Zhang Zhiwei, economista en cap de Pinpoint Asset Management.

Les autoritats de Xangai van ordenar diumenge un tancament brusc que va abastar diferents parts de la ciutat durant vuit dies.

S'han produït grups de brots a molts llocs de la Xina. Juntament amb un augment significatiu de la inestabilitat geopolítica internacional, les activitats de producció i funcionament de les empreses xineses s'han vist afectades en certa mesura, com recull South China Morning Post.

La Xina ha advertit dels forts vents en contra als quals s'enfronta la seva economia aquest any, com ara el debilitament de les expectatives, la contracció de la demanda i les pertorbacions de l'oferta.

Ha fixat el seu objectiu de creixement del producte interior brut (PIB) per al 2022 "al voltant del 5,5%".

Dimecres, el gabinet xinès es va comprometre a estabilitzar l'economia i va demanar als funcionaris que evitin mesures que perjudiquin les expectatives del mercat, mentre el govern lluita per controlar els brots de Covid-19 a tot el país, incloent-hi el centre financer de Xangai.

El Banc Popular de la Xina (PBOC) va reafirmar que intensificarà la magnitud de la política monetària i la farà més previsora, específica i autònoma, segons la declaració publicada dimecres a última hora.

Els principals dirigents financers es van comprometre a principis d'aquest mes a suavitzar les mesures reguladores, donar suport al sector immobiliari i estimular l'economia mitjançant la política monetària.

Tot i això, encara no s'han pres gaires mesures concretes. Els economistes han retardat la previsió d'una nova retallada de les reserves obligatòries dels bancs fins al segon trimestre. També s'espera una reducció del tipus d'interès dels préstecs polítics a un any aquest trimestre, segons una enquesta de Bloomberg.

Noticias relacionadas

contador