trump china eeuu portada buena

Nova escalada de les tensions comercials entre la Xina i els EUA. El gegant asiàtic ha reaccionat a la implementació dels aranzels del 15% dels EUA a les exportacions xineses amb impostos sobre productes nord-americans d'entre el 5% i el 10%. No obstant això, la segona potència mundial ha respost amb cautela als nous impostos de l'Administració de Donald Trump, ja que només ha gravat una tercera part dels més de 5.000 productes llistats en el seu últim anunci. Entre ells s'inclou la soja i el petroli.

La majoria dels aranzels sobre aquestes exportacions nord-americanes entraran en vigor el 15 de desembre, cosa que dóna temps al seguiment de les negociacions entre els dos països sobre la guerra comercial que mantenen durant els últims mesos. A més, la Xina ha deixat en stand by per ara els seus plans de gravar els automòbils i la maquinària d'automoció nord-americana.

El pas donat pel país asiàtic s'engloba en l'anunci del Ministeri de Finances del 23 d'agost de nous aranzels de represàlia sobre béns nord-americans per valor de 75.000 milions de dòlars.

Per la seva banda, els EUA també ha aplicat des d'aquest diumenge una part dels aranzels del 15% anunciats el 24 d'agost sobre importacions xineses per valor d'uns 112.000 milions de dòlars, xifra que suposa un increment de cinc punts percentuals respecte als gravàmens anunciats al principi.

El president dels EUA va anunciar l'entrada en vigor dels aranzels addicionals del 5% sobre importacions de productes xinesos valorades en 300.000 milions, de manera que passaran del 10 al 15%. I també va decidir elevar des de l'1 d'octubre els aranzels a la Xina amb un valor de 250.000 milions de dòlars, és a dir del 25% al ​​30%.

Essencialment, tots els 550.000 milions d'exportacions xineses als EUA estaran subjectes a aranzels quan s'implementi una altra ronda el desembre. Per tant, "tot i que les dues parts tornaran a la taula de negociacions a finals d'aquest mes, els inversors hauran de fer malabarismes amb el risc de la guerra comercial en un pendent cada vegada més relliscosa", comenta Stephen Innes, analista d'Axi Trader.

"La possibilitat que Trump capituli davant qualsevol sol·licitud de la Xina és escassa o nul·la. La Xina, d'altra banda, continuarà negociant tot i els nous aranzels, però tampoc estarà disposada a satisfer les demandes nord-americanes", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador