cb trade war china eeuu

La Xina vol relaxar les tensions amb els EUA i aquest dilluns ha assegurat que busca resoldre el conflicte comercial mitjançant un diàleg "tranquil". Una intenció que ha confirmat el president nord-americà, Donald Trump, que ha afirmat que la Xina està a punt per tornar a la taula de negociacions i que començaran a parlar molt seriosament. Els dos països van augmentar els aranzels la setmana passada cosa que va suposar un esglaó més en la seva guerra comercial.

Segons ha informat Bloomberg, Trump ha confirmat que el govern xinès va trucar al seu equip a Washington diumenge en un intent per reiniciar les converses comercials. "La Xina va trucar ahir a la nit al nostre personal de comerç i va dir 'tornem a taula", així que tornarem perquè crec que volen fer alguna cosa. Han estat greument ferits, però entenen que això és el correcte i ho respecto molt. Aquest és un desenvolupament molt positiu per al món", ha dit.

No obstant això, al final de la setmana passada, Trump afirmava que "en molts sentits, això és una emergència". Durant la reunió del G-7 celebrada aquest cap de setmana, el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, admetia que si la Xina acceptés una relació justa i equilibrada, signarien un acord en un segon. "És un carrer de sentit únic: tenen entrada gratuïta als nostres mercats, les nostres inversions, les nostres empreses i no tenim el mateix allà. Aquesta és l'única raó per la qual estem en aquesta situació amb la Xina".

"Si la Xina acceptés una relació justa i equilibrada, signaríem un acord en un segon"

Durant aquesta mateixa trobada, diversos líders polítics van animar Trump perquè posés fi a aquesta guerra comercial amb la Xina, al qual el nord-americà va respondre: "Al nostre país li està anant realment bé, vam tenir acords comercials horribles i els estic arreglant".

Per la part de la Xina, el viceprimer ministre, Liu He, deia durant la cerimònia d'inauguració de la Smart China Expo 2019 a Chongqing que el país estava "disposat a resoldre el problema mitjançant la consulta i la cooperació amb una actitud tranquil·la". "Ens oposem fermament a l'escalada de la guerra comercial", ja que "no és propici per a la Xina, els EUA i els interessos de les persones a tot el món", ha dit.

D'aquesta manera, ha afegit, la Xina dona la benvinguda a tots els inversors estrangers, incloent-hi els dels EUA. Liu va afegir que els responsables de les polítiques seguiran creant un entorn favorable i protegint els drets de propietat. Ha posat èmfasi també en què la Xina compta amb àmplies eines per garantir que els fonaments econòmics del país tinguin un "bon impuls".

"Tot i que aquesta matinada el viceprimer ministre xinès ha intentat rebaixar la tensió generada en assenyalar que la Xina espera resoldre la guerra comercial amb els EUA a través de negociacions" tranquil·les "i no busca augmentar les tensions, no sembla que aquesta sigui en realitat l'estratègia del govern de Xina, que durant els últims mesos ha mostrat clarament la seva intenció de dilatar les negociacions, probablement amb l'objecte de forçar els EUA a suavitzar les seves postures, amb un Trump molt condicionat que no pot presentar-se a la reelecció el 2020 amb una economia estancada o en recessió i uns mercats de valors a la baixa", consideren els analistes de Link Securities.

Afegeixen que, "en no posar-se un fre a l'actual escalada de les hostilitats entre els EUA i la Xina, l'esmentat impacte en el comerç i en l'economia mundial aniria a més, que podria abocar algunes potències econòmiques occidentals a entrar en recessió".

Noticias relacionadas

contador