trump xijinping dan la mano

Representants dels Estats Units i la Xina tenen previst reunir-se en el pròxim mes de gener amb l'objectiu de negociar un acord que posi fi a la guerra comercial i les tensions polítiques que mantenen els dos països, segons ha revelat aquest dijous el Ministeri de Comerç xinès.

El portaveu d'aquest ministeri, Gao Feng, ha confirmat en una roda de premsa a Pequín que les dues parts ja estan ultimant els serrells d'aquesta reunió, encara que no ha ofert detalls sobre això. "Les dues parts han fet preparatius específics per mantenir consultes cara a cara el gener, a més de les intenses consultes telefòniques que s’estan mantenint", ha dit Gao.

També ha assegurat que els dos països estan mantenint un "contacte proper" per avançar en aquesta qüestió fins i tot durant aquestes setmanes de Nadal, atès que es tracta d'un tema substancial no només per a tots dos, sinó també per al conjunt de l'economia de la resta del planeta. La Xina i els Estats Units són els dos grans motors econòmics a nivell internacional.

En aquest sentit, s'han produït trucades a nivell viceministerial durant els passats dies 19 i 24 de desembre. Durant la segona d'aquestes converses, els representants xinesos i nord-americans van mantenir un "profund intercanvi d'opinions" sobre el desequilibri comercial i la protecció de la propietat intel·lectual.

UN ALTO EL FOC ENFOSQUIT PER HUAWEI

Els presidents de la Xina, Xi Jinping, i dels Estats Units, Donald Trump, van acordar un alto el foc comercial de 90 dies el passat 1 de desembre durant un sopar celebrat en el marc de la cimera del G-20, a Buenos Aires. Des d'aquest moment, el gegant asiàtic ha adoptat diverses mesures considerades de bona voluntat, com és el cas de la baixada d'aranzels als vehicles importats dels Estats Units, la represa de la compra de soja d'aquest país o la presentació d'un projecte de llei per prohibir la transferència forçada de tecnologia.

Per la seva banda, el Govern dels Estats Units ha suspès, amb caràcter temporal, l'augment del 10% al 25% dels aranzels a productes xinesos valorats en 200.000 milions de dòlars i que estava previst per al proper mes de gener. No obstant això, Trump ha advertit que seguiria endavant amb el seu pla si no es tanca un acord comercial abans que expiri el termini de 90 dies.

No obstant això, sobre ja les complicades relacions que mantenen els dos països s'ha planat l'ombra del cas Huawei. Les negociacions podrien truncar-se pel conflicte diplomàtic sorgit de la detenció de la directora financera de la marca tecnològica xinesa, Meng Wanzhou, que va ser arrestada al Canadà a petició dels Estats Units i acusada de violar les sancions econòmiques a l'Iran.

Noticias relacionadas

contador