cbfed inflacion 12

La inflació es continua moderant als EUA, però a un ritme més lent del que s'esperava. Al gener, l'IPC general s'ha situat al 3,1%, quan el consens esperava que s'ubiqués al 2,9%, mentre que la taxa subjacent s'ha mantingut al 3,9% enfront del 3,7% projectat. Les dades posen de manifest la rigidesa dels preus i tindran un impacte directe a l'evolució futura de la política monetària de la Reserva Federal (Fed).

De fet, la inflació nord-americana va superar les expectatives per segon mes consecutiu, cosa que reflexa que "el camí cap a l'objectiu d'inflació de la Reserva Federal no serà tan fàcil com s'esperava el mercat", comenta Mark Sherlock, responsable de renda variable nord-americana de Federated Hermes.

En aquest sentit, l'opinió dels estrategs és unànime en descartar una primera baixada de tipus al març. Ara la gran incògnita del mercat és si arribarà al maig o caldrà esperar al juny.

"L'índex de preus al consumidor va pujar més del que nosaltres o el consens esperàvem al gener, però un sol mes no sacsejarà significativament la confiança de la Reserva Federal en les perspectives d'inflació a curt termini", afirmen a Oxford Economics.

"No crèiem que fos probable una retallada de març, en canvi, esperem la primera retallada de tipus al maig, després que es publiquin nombroses dades sobre inflació. Per tant, l'IPC de gener no justifica un canvi en els nostres supòsits sobre la política monetària, però aporta un cert risc a l'alça al pronòstic d'inflació per a aquest trimestre", afegeixen des de la companyia britànica.

Pedro del Pozo, director d'inversions financeres de Mutualitat, qualifica la dada de "negativa" i destaca que una referència així "complica de manera notable la ja per si mateixa escassa possibilitat d'una baixada de tipus per part de la FED al mes de març, sent molt més probable esperar a finals de la primavera, de cara que el banc central dels EUA pugui observar no només IPC sinó també ocupació i creixement amb una mica més de perspectiva”.

Per Axel Rudolph, analista sènior de mercat de la plataforma de negociació en línia IG "les esperances d'una retallada de taxes de la Reserva Federal al març pràcticament han desaparegut i el mercat ara està descomptant amb un 53% de probabilitat que es produeixi un primer tall al juny”.

Per part seva, des de TD Securities creuen que l'informe hauria de recordar als participants del mercat que és probable que el camí cap a la normalització de la inflació sigui prolongat i amb alts i baixos, i continuen esperant que la primera retallada es produeixi al maig.

"Els funcionaris de la Fed probablement s'inclinaran perquè són pacients mentre continuen avaluant la probable trajectòria de la inflació a curt termini enmig d'una estacionalitat desafiant que tendeix a enfosquir el senyal cap al canvi d'any. Això significa que és probable que la Reserva Federal redobla la seva aposta per ser conservadora respecte a les seves properes decisions polítiques i a mesura que segueixi recopilant dades", matisa.

"La Reserva Federal sempre ha mantingut que depèn de les dades, i diu que vol evitar els errors dels anys setanta (quan es van abaixar els tipus massa aviat i l'economia nord-americana va patir una segona ronda d'inflació més dolorosa). Les dades de aquest dimarts segurament allargaran encara més el calendari de la primera baixada de tipus", conclouen des de Federated Hermes.

Noticias relacionadas

contador