ep archivo - precios ipc inflacion consumo frutas naranjas compra compras comprar comprando
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha baixat el gener al 3,1% en taxa interanual enfront del 3,4% registrat al desembre, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per la seva banda, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha mantingut al 3,9%. Les dues magnituds s'han situat per sobre del que s'esperava, ja que s'havia previst que l'índex general baixés fins al 2,9% i la taxa subjacent al 3,7%.

En termes mensuals, l'IPC general va augmentar un 0,3%, mentre que el consens esperava que es mantingués al 0,2% anterior. En el cas de la taxa subjacent es va incrementar un 0,4%, per sobre del 0,3% del mes passat, mentre que se'n pronosticava un altre 0,3%.

Els preus de l'habitatge, que suposen al voltant d'un terç de la ponderació de l'índex, van representar gran part de l'alça. L'índex per a aquesta categoria va pujar un 0,6% al mes, i va contribuir amb més de dos terços de l'augment general, segons l'organisme que difon les dades.

L'índex d'aliments també es va elevar un 0,4% al gener, mentre que l'índex energètic va caure un 0,9% durant el primer mes de l'any a causa en gran part de la reculada a l'índex de gasolina.

En termes interanuals, l'índex energètic va baixar un 4,6% durant els dotze últims mesos. L'índex de gasolina va disminuir un 6,4%, el de gas natural va fer el mateix un 17,8% i l'índex de fueloil va baixar un 14,2% durant l'últim any. Al costat contrari, l'índex d'electricitat, que va augmentar un 3,8% durant el període.

Pel que fa als aliments, quatre dels sis principals grups d'aliments van experimentar un increment al gener. Així, l'índex de begudes no alcohòliques va pujar un 1,2%, l'índex de fruites i verdures es va enfilar un 0,4%. L'índex de lactis i productes relacionats van augmentar un 0,2% al mes, amb l'índex d'aliments fora de casa creixent un 0,5%.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

Neal Keane, director d'operacions de vendes globals d'ADSS creu que la caiguda de la inflació és "una bona notícia per a la Reserva Federal, tot i que gairebé no falten estimacions, a mesura que s'acosta al seu objectiu d'inflació del 2%" i que, tenint en compte les impressionants dades del mercat laboral, "pot continuar adoptant un enfocament d''esperar i veure' abans de comprometre's amb qualsevol retallada de taxes imminent, en general consistent amb la retòrica recent".

"Amb la tendència de la inflació a la baixa, la Reserva Federal segueix gaudint d'un escenari de Rinxulets d'or, en què un 'aterratge suau' sembla més proper a un 'no aterratge' segons les dades econòmiques recents", afegeix l'expert.

En canvi, per a Franco Macchiavelli, responsable d'anàlisi d'Admirals, l'informe suposa "un gerro d'aigua freda per a la majoria dels inversors, que esperaven una continuació de la desacceleració a la inflació per donar més forma a la narrativa de retallada de tipus prematur. Aquest repunt se suma a l'anterior repunt de l'última dada, de manera que, el sentiment de mercat d'inflació persistent podria guanyar protagonisme novament al mercat".

Per això, insisteix que "convé avaluar els desafiaments de segona i tercera ronda d'inflació, que poden tornar a manifestar repunts als propers mesos, i amb això, un altre ajust a les expectatives de pivot per part de la Fed".

Noticias relacionadas

contador