johnson libra

Les converses sobre el Brexit es reprenen aquest dimarts i la Comissió Europea ha deixat caure que és probable que el Regne Unit hagi d'esperar més enllà de cap d'any per saber si es garantiran els preuats drets d'accés a tot el mercat de la Unió Europea (UE). Això suposa un risc per a la lliura, ja que afegeix feblesa a una divisa que ja ha recuperat més del 10% del seu valor respecte del dòlar estatunidenc des dels mínims que va tocar al març.

La setmana passada, David Frost, el negociador principal del Brexit, va dir que "es pot" arribar a un acord al setembre i que el Regne Unit no estava interessat a amenaçar el mercat únic de la UE. No obstant això, també va reiterar que el Regne Unit mai no es comprometrà amb la jurisdicció dels tribunals ni amb els drets de pesca. Per part seva, el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha declarat que Brussel·les no estaria preparada durant els mesos vinents per avaluar si el Regne Unit obté certs drets d'accés a la UE, coneguts com a disposicions d'equivalència, perquè les pròpies regulacions europees estan canviant.

No obstant això, Dombrovskis ha destacat que la falta d'equivalència no significava que les empreses amb seu al Regne Unit quedin excloses del mercat de la UE, sinó que els reguladors britànics haurien d'arribar a acords amb els seus homòlegs país per país. Un enfocament que les empreses d'inversió consideren més enutjós, encara que sigui temporal, que els drets paneuropeus, expliquen els analistes de Markets.com. La UE ha declarat anteriorment que alguns serveis, com la compensació de valors i derivats, rebran equivalència durant un temps limitat per evitar pertorbacions al mercat a la fi d'enguany.

La represa de les converses sobre el Brexit suposa per tant un esdeveniment que afegeix incertesa, tant a nivell polític com econòmic, ja que el període de transició finalitza enguany. "La major incertesa sobre el Brexit atreu l'atenció del mercat" i això afegeix "feblesa" a la cotització de la lliura, afirmen a MUFG Bank. No obstant això, a Markets.com creuen que "l'esperança és eterna pel que fa a la lliura esterlina".

La lliura esterlina ha negociat pràcticament plana tant respecte de l'euro com el dòlar estatunidenc ja fa unes quantes sessions, però malgrat això ha aconseguit recuperar més del 10% del seu valor enfront del dòlar estatunidenc des dels mínims marcats al març, quan va registrar el seu nivell més baix respecte del dòlar des de 1985. A Ebury assenyalen que "la venda que va portar la lliura al seu nivell més baix respecte del dòlar estatunidenc en més de tres dècades va ser lleugerament excessiva i va estar impulsada en gran manera per la por dels inversors. Preveuen "una pujada de la lliura respecte del dòlar, tant aquest any com el següent, encara que la possibilitat de "no acord" en el Brexit a la fi d'any presenta un risc per a aquests pronòstics", reconeixen.

Noticias relacionadas

contador