luzfactura

La inflació es modera a l'abril fins al 8,3% per l'abaratiment de la llum i la gasolina, segons les dades definitives de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La xifra és una dècima per sota del que s'esperava i suposa un descens dels preus d'1,5 punts respecte al març, la caiguda més gran en un sol mes des del gener del 1987.

L'INE destaca que, sense tenir en compte les últimes variacions d'impostos, la inflació interanual seria del 9,3% al'abril, un punt per sobre de la taxa general. A més, la dada del quart mes de l'any representa el primer descens que experimenta l'índex de preus del consum (IPC) després de dos mesos de forts ascensos.

Els grups que destaquen per la seva influència en la disminució de la taxa anual són habitatge i transport. Quant a l'habitatge, la variació anual del 18,8% del qual, més de 14 punts per sota del registrat al març, es deu a la baixada dels preus de l'electricitat, enfront de la pujada registrada l'abril de l'any anterior. Cal ressenyar també a aquest grup, encara que en sentit contrari, la pujada dels preus del gas, més gran aquest mes que el 2021, i dels combustibles per a calefacció, que van baixar l'any passat.

El transport situa la seva taxa al 12,8%, gairebé sis punts inferior a la del mes passat, com a conseqüència que els preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals disminueixen aquest mes, mentre que es van mantenir estables el 2021. Destaca també a aquest grup, encara que per la seva influència positiva, els increments dels preus dels automòbils i el transport aeri de passatgers, més grans a aquest mes que l'any anterior.

Per la seva banda, els grups amb més influència positiva són els aliments i begudes no alcohòliques, la variació dels quals augmenta més de tres punts, fins al 10,1%, a causa de pujades generalitzades de la majoria dels seus components. Entre elles destaquen els increments dels preus de la carn, el pa i els cereals, els llegums i les hortalisses i la llet, el formatge i els ous, més grans aquest mes que l'abril de l'any anterior.

També els hotels, cafès i restaurants, amb una taxa del 5,8%, gairebé un punt i mig més que al març, ja que els preus dels serveis d'allotjament i la restauració augmenten aquest mes més del que ho van fer a 2021. L'oci i la cultura incrementa la variació anual gairebé dos punts i arriba al 2,9%, com a conseqüència de l'augment dels preus dels paquets turístics, que van baixar l'any passat.

Per CA, la taxa anual de l'IPC disminueix a l'abril respecte al març a totes. Els descensos més grans, de gairebé dos punts, es produeixen a la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i La Rioja. Per part seva, Comunitat Foral de Navarra presenta la menor disminució de la taxa anual, amb una baixada d'1,1 punts.

Mentrestant, la taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta un punt, fins al 4,4%. És la taxa més alta des del desembre del 1995 i situa la diferència amb la de l'IPC general en gairebé quatre punts.

En termes intermensuals, la inflació registra una variació del –0,2%. És la primera taxa mensual negativa de l'IPC en un mes d'abril des del 1992. Els grups amb repercussió mensual negativa a la taxa mensual de l'IPC són l'habitatge i el transport.

L'habitatge, amb una variació del –7,7% i una repercussió de –1,168, conseqüència de la baixada dels preus de l'electricitat. Cal destacar també, encara que en sentit contrari, la pujada dels preus del gas i els combustibles per a calefacció.

El transport, amb una taxa del -4,8%, que repercuteix en -0,673, que està causada per la disminució dels preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals. També influeix a aquest grup, encara que de manera positiva, la pujada dels preus dels automòbils, el transport aeri de passatgers i els serveis de manteniment i reparació de vehicles personals.

Per la seva banda, entre els grups amb més repercussió mensual positiva hi ha els aliments i begudes no alcohòliques, que presenta una variació del 3,4%, a causa de les pujades de preus generalitzades a la majoria dels seus components. Entre elles, destaquen les de la carn, els llegums i hortalisses, el pa i els cereals, els olis i greixos i la llet, formatge i ous. La repercussió d'aquest grup a l'índex general és de 0,764.

Pel que fa al vestit i calçat, amb una taxa del 8,5% i una repercussió de 0,441, recullen el comportament dels preus de la nova temporada de primavera-estiu. Els hotels, cafès i restaurants, la variació dels quals de l'1,7%, està causada per l'increment dels preus dels serveis d'allotjament i la restauració. La seva repercussió a l'índex general és de 0,214. Lleure i cultura, amb una taxa de 1,5% i una repercussió de 0,094, conseqüència de l'augment dels preus dels paquets turístics.

D'altra banda, quant a l'índex de preus del consum harmonitzat (IPCH), a l'abril, la taxa de variació anual se situa al 8,3%, un punt i mig per sota de la registrada el mes anterior. La variació mensual de l'IPCH és del –0,3%. La taxa de variació anual de l'IPC a Impostos Constants (IPC-IC) se situa al 9,3%, un punt per sobre de la registrada per l'IPC general. La taxa de variació mensual de l'IPC-IC és del –0,2%. L'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 9,2%, nou dècimes més que la de l'IPCH. La taxa de variació mensual de l'IPCH-IC és del –0,3%.

Noticias relacionadas

contador