calvino montero cuadro macro

El Govern ha actualitzat les previsions macroeconòmiques espanyoles, rebaixant el creixement del Producte Interior Brut (PIB) fins al 4,3% per al 2022, amb un creixement del 3,5%, 2,4% i 1,8% per als anys 2023, 2024 i 2025, respectivament, segons ha donat a conèixer la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño.

La previsió per al present exercici representa una retallada de gairebé tres punts enfront de l'anterior quadre macroeconòmic, presentat el setembre de l'any passat, i que estimava un creixement del PIB per al 2022 del 7%.

Calviño ha destacat que aquestes previsions tenen lloc en un context d'"intensa incertesa" a causa de l'impacte de la guerra a Ucraïna i l'escalada de preus i estan "marcades pel principi de màxima prudència". "Les previsions del Govern s'alineen amb els més prudents dels organismes internacionals. Ens situem per sota de les del Banc d'Espanya i el Fons Monetari Internacional (FMI)".

Tot i això, la ministra ha assenyalat que Espanya es manté en la "senda de forta i sostinguda recuperació econòmica". "Espanya mantindrà un fort ritme de creixement econòmic, per sobre de la mitjana europea i de les economies més avançades del món".

Pel que fa a la inflació, Calviño confia que "hi haurà una forta desacceleració a la segona meitat de l'any". "L'acord amb la Comissió Europea per començar el camí descendent dels preus majoristes de l'electricitat tindrà un paper molt important", "hem deixat enrere el pic de la inflació", ha dit.

ESPANYA SORTIRÀ DEL PROCEDIMENT DE DÈFICIT EXCESSIU EL 2025

Per la seva banda, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha actualitzat les previsions de dèficit, que es mantindrà al 5% al ​​tancament del 2022, i espera que es quedi per sota del 3% de cara al 2025. Així, la nova senda d'estabilitat fixa un dèficit del 3,9% el 2023, 3,3% el 2024 i 2,9% el 2025. Això suposa, segons ha explicat Montero, que Espanya abandonarà el procediment del dèficit excessiu el 2025.

Montero també ha avançat que la recaptació prevista per al 2022 és del 7,4%, menor que l'increment registrat el 2021. La ministra ha reconegut que aquest bon resultat de la recaptació durant l'any passat, per sobre del previst, permet “absorbir " el menor creixement econòmic i tenir "folgança" el 2022.

Noticias relacionadas

contador