• La variació mensual es va situar al 0,5% al setembre, una dècima menys del que s'esperava
  • Els membres de la Reserva Federal (Fed) han mostrat preocupació per l'evolució dels preus
cbyellen74

La inflació continua donant mals de cap a la Reserva Federal (Fed). Malgrat que l'Índex de Preus al Consum (IPC) de setembre ha repuntat un 0,5%, aquest percentatge s'ha situat per sota del 0,6% esperat i es deu gairebé exclusivament a l'augment de preu de la gasolina. En taxa interanual, la inflació repunta fins al 2,2%, per sota del 2,3% previst.

  • 1,0667$
  • -0,04%

A més, la inflació subjacent, que exclou l'evolució dels preus de l'energia i els aliments no elaborats, va repuntar tan sols un 0,1% al setembre, per sota del 0,2% previst, i se situa en taxa interanual a l’1,7%, enfront de l’1,8% previst, per sota de l'objectiu del 2% de la Fed.

Les dades publicades per l'oficina d'estadístiques apunten que el repunt dels preus es produeix per l'encariment de la gasolina, l'índex va reflectir un increment del 13,1% i va representar tres quartes parts del repunt de la inflació.

Precisament, aquest dimecres es van publicar les actes de l'última reunió del banc central nord-americà que presideix Janet Yellen. El document va mostrar la divisió al si del Comitè (FOMC, per les sigles en anglès) al voltant de l'evolució de la inflació, una de les dues metes dins de l'objectiu dual de la Fed juntament amb la plena ocupació. "Molts participants van mostrar la seva preocupació que les baixes estadístiques d'inflació poguessin estar reflectint no només factors transitoris sinó també la influència d'elements persistents".

És a dir, alguns membres d'alt nivell de l'autoritat monetària han mostrat obertament la seva preocupació per una trajectòria "molt plana" de la inflació, tot i els reduïts nivells d'atur i que l'economia encadena ja 99 mesos consecutius de creixement econòmic.

Ja fa dues setmanes, Yellen va reconèixer que el banc central podria estar equivocat sobre la tendència de les pressions inflacionistes: "Els meus col·legues i jo hem pogut mal interpretar la fortalesa del mercat laboral, el grau en què les expectatives d'inflació a llarg termini és consistent amb el nostre objectiu d'inflació, i fins i tot les forces fonamentals que dirigeixen la inflació", va admetre en un discurs titulat 'inflació, incertesa i política monetària', pronunciat davant la 'National Association for Business Economics' de la ciutat de Cleveland, a Ohio, EUA.

"Alguns membres van pensar que no es necessiten més augments de tipus a curt termini, i sí n’hi ha, haurien de ser molt superficials", van expressar en la mateixa línia les actes publicades aquesta setmana. Aquests participants van reclamar una "prova ferma" que mostri que la inflació va pel camí adequat de consolidar el seu creixement abans de prémer el gallet. És a dir, una prova que no es produeix amb la lectura d'inflació de setembre.

Noticias relacionadas

contador