ep recep tayyip erdogan
Mustafa Kamaci/Turkish Presidenc / DPA

La inflació de Turquia continua augmentant per dissetè mes consecutiu a l'octubre i ha arribat al 85,5% en taxa interanual a l'octubre, la dada més alta des del juny del 1998. Tot i que la dada ha quedat lleugerament per sota del que s'estima (85,6%), la xifra suposa un augment de 2 punts percentuals respecte a la lectura del setembre (83,5%).

Els preus dels aliments van ser un 99% més alts que durant el mateix període de l'any anterior, l'habitatge va pujar en un 85% i el transport, un 117%, segons va informar dijous l'Institut Turc d'Estadística. Així mateix, l'índex de preus al productor nacional va registrar un augment anual del 157,69% i va pujar el 7,83% en termes mensuals, mentre que la pujada mensual dels preus al consum va ser del 3,54%.

Tot i que el cost de la vida al país no sembla trobar sostre durant els últims dos anys, el president otomà, Recep Tayyip Erdogan, no només continua negant-se a apujar els tipus d'interès, argumentant que aquesta mesura només perjudicarà l'economia de Turquia, sinó que proposa tot el contrari: baixar-los.

El 20 d'octubre, el banc central de Turquia (CBRT) va reduir el tipus d'interès de referència en 150 punts bàsics per a un tercer mes consecutiu de retallades, del 12% al 10,5%, malgrat que la inflació turca superava el 83% en aquest moment. En total, durant els darrers tres mesos el banc central ha reduït els tipus en un total de 350 punts bàsics... i continuaran baixant.

“La meva batalla més gran és contra els interessos. El meu enemic més gran és l'interès. Hem baixat el tipus d'interès al 12%”, va afirmar Erdogan el setembre passat, “És suficient? No n'hi ha prou. Cal baixar-ho més”. El president turc continua assegurant que les retallades són favorables per al creixement del país i s'ha compromès que el tipus d'interès oficial baixi a un sol dígit a finals d'aquest any.

Per sorpresa de pocs, són molts els economistes i analistes que afirmen que les polítiques d'Erdogan no fan més que perjudicar la lira turca i llançar més gasolina al foc de la inflació, alhora que assenyalen que el president otomà està fomentant una crisi monetària al país.

Haluk Burumcekci, fundador de Burumcekci Consulting, creu que la dada d'octubre podria ser el màxim de la inflació general si la lira no s'afebleix més. “Creiem que la inflació general pot haver tocat sostre, tret que es produeixi una depreciació des del nivell actual de la lira. Un descens significatiu només es podria produir cap al rang del 70-75% a causa de l'efecte base a l'últim mes de l'any”, explica aquest expert.

Per part seva, Liam Peach, economista sènior de mercats emergents de Capital Economics, creu que "encara que ell va dir que aplicaria una retallada més de 150 punts bàsics dels tipus d'interès durant la reunió d'aquest mes, hi ha el risc que es produeixi més relaxació més enllà d'això, cosa que afegiria més pressió a la baixa sobre la lira”.

La caiguda de la lira d'un 44% l'any passat i d'un 29% aquest any ha estat la principal raó de l'augment de la inflació, a més de l'increment dels preus de l'energia.

Noticias relacionadas

contador