ep recep tayyip erdogan
Mustafa Kamaci/Turkish Presidenc / DPA

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha demanat que el banc central segueixi retallant el seu principal tipus d'interès fins a situar-lo per sota del 10% a finals d'any, cosa que desafia els inversors i els economistes que afirmen que cal augmentar els tipus per frenar una inflació que supera el 80%. La lira turca es manté a mínims de 18,53 per dòlars.

"El tipus d'interès s'ha reduït al 12%", ha dit Erdogan en una entrevista en directe amb la cadena de televisió CNNTurk aquest dimecres referint-se a una retallada sorprenent de 100 punts bàsics en el tipus repo de referència a una setmana a principis aquest mes. "A partir d'ara no pujarà, baixarà més. Això també reduirà la inflació".

Erdogan ha dit que espera que l'autoritat monetària faci noves reduccions del tipus d'interès oficial a l'octubre i més endavant, de manera que l'índex de referència arribi a un sol dígit a finals d'any.

Erdogan ha defensat durant molt de temps els baixos costos dels préstecs, defensant una teoria poc ortodoxa segons la qual la reducció dels tipus d'interès dona lloc a una inflació menor, el contrari de la política convencional. Durant els darrers quatre anys ha acomiadat tres governadors consecutius del banc central per desacords sobre el nivell adequat dels tipus d'interès.

contador