• Les actes pertanyen a la reunió de la FOMC del 31 de gener, prèvia a la caiguda de la borsa i les dades d'ocupació
  • Les revisions a l'alça de la inflació augmentarien les pressions sobre Powell per encarir el preu del diner
le-senat-confirme-la-nomination-de-powell-a-la-tete-de-la-fed

Comencen setmanes intenses per a la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units. Jerome Powell, nou president del màxim organisme monetari, compareixerà per primera vegada davant del Congrés el proper 28 de febrer, moment en què començarà a mostrar la seva postura del futur econòmic del país i com planeja abastar-ho.

Mentrestant, la nit de dimecres es publicaran les actes de la reunió celebrada pel Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) el passat 31 de gener, l'última amb Janet Yellen al capdavant. En ella, els inversors esperen la valoració que el supervisor pogués haver fet especialment sobre la inflació i l'estabilitat financera del seu mercat borsari.

L'última reunió 'pre Powell' va ser anterior a l'anunci de les dades d'atur del mes de gener, que van reflectir un augment dels salaris i una taxa d'atur del 4,1%. Però sí, reflectiran les inquietuds sobre l'acceleració dels seus índexs borsaris durant el primer mes de l'any, previs a la liquidació de valors massiva de principis de febrer. Així, les revisions de la inflació, que situaven una pujada per a aquest exercici i una posterior estabilització al 2%, podrien ser revisades a l'alça i augmentar la pressió sobre les decisions del preu del diner a l'economia nord-americana.

Les previsions de la Fed situen tres pujades dels tipus per a aquest exercici, amb el mercat apuntant març com a primer esglaó de les seves polítiques, però, els recents successos podrien endurir les justificacions de la Reserva per avançar cap a una política encara més restrictiva, aplicable amb major celeritat.

"Powell continua sent algú desconegut. Potser podria agitar una mica les coses", va dir Rupkey

LA PILOTA A LA TEULADA DE POWELL

En qualsevol cas, Yellen va abandonar el seu lloc sense més canvis. Tant les dades d'ocupació de gener, com la caiguda de la borsa seran reflectits a la propera publicació, on, a més, Powell haurà d'afrontar un major reescalfament de l'economia després de l'anunci dels pressupostos públics i l'inherent retallada d'impostos del president Trump.

"És important que escoltem el seu testimoni, això és el més important, segueix sent una personalitat desconeguda. Durant la jura de la setmana passada va declarar que planeja continuar amb una baixada gradual dels estímuls, però penso que potser podria agitar una mica les coses" , apuntava Chris Rupkey, cap de finances i economia del MUFG Union Bank.

Les actes es publicaran a la nit de dimecres a les 20:00 hores a la web de la Reserva Federal, document que començarà a marcar el mercat sobre el seu futur i sobre la política monetària dels Estats Units.

Noticias relacionadas

contador