• Aquest tancament afectava 850.000 treballadors públics
cbeeuu2 short

El Congrés dels Estats Units, Senat i Cambra de Representants, ha aprovat aquest divendres un pressupost que permetrà durant les properes hores la reobertura del Govern. L'Administració nord-americana es trobava en un procés de tancament parcial, per segon cop en tres setmanes, des de dijous a la nit.

Aquests pressupostos han rebut el suport de gran part dels demòcrates i va quedar aprovat al Senat amb 71 vots a favor i 28 en contra. Hores més tard, la cambra baixa va aprovar el pressupost amb 240 vots a favor i 186 en contra. L'acord està pendent de la signatura del president dels Estats Units, Donald Trump. Per la seva banda, la mesura va tirar endavant malgrat l'oposició dels líders demòcrates, que exigien una promesa per aprovar proteccions per als dreamers, o immigrants que van arribar al país quan eren nens.

Aquest projecte de llei finança el govern federal fins al 23 de març i que eleva el límit de despeses generals fins a 300.000 milions de dòlars per dos anys, amb la qual cosa posa fi a l'efímer tancament del govern. Un tancament provocat, perquè el senador republicà Rand Paul va bloquejar la votació en protesta per l'augment de la despesa i de l'endeutament que preveuen els pressupostos.

El senador republicà afirmava que aquest pressupost que debatia el Senat augmenta perillosament el dèficit fiscal en permetre l'expansió de la despesa pública. "Amb tota honestedat, de bona fe, no puc simplement mirar cap a un altre costat ara que el meu partit és còmplice del dèficit", va afirmar Paul durant el seu discurs al Senat. "Quan els republicans estan al comandament, no hi ha un partit conservador. Molts dels anomenats conservadors perden el cap", va afegir Paul, de tendència liberal.

850.000 TREBALLADORS TORNEN ALS SEUS LLOCS

Les estimacions dels experts d'Oxford Economics recullen que el tancament administratiu provoca que "gairebé 850.000 treballadors federals siguin suspesos de la seva ocupació". A més, els analistes van assenyalar que un tancament que duraria una setmana reduiria 0,1 punts percentuals del creixement del PIB", asseguren els experts.

Els empleats de companyies privades que tenen contracte amb el govern federal també estan en alerta amb els tancaments administratius. "És important tenir en compte que els controladors de trànsit aeri de personal essencial, els inspectors de seguretat alimentària, els serveis armats, és a dir, serveis 'essencials' no es veuen afectats pel tancament", matisen els analistes.

Noticias relacionadas

contador