deudas-financieras-familias-espana-1024x684

El deute del conjunt de les administracions públiques va tancar 2019 amb 1,189 bilions d'euros, per la qual cosa va augmentar en termes absoluts un 1,3% respecte a desembre de 2018, amb uns 16.000 milions d'euros més, si bé es va situar en el 95,5% del PIB, 2,1 punts menys que el 97,6% de l'any anterior i registrant la xifra més baixa des de 2012, segons les dades publicades aquest dimarts pel Banc d'Espanya.

Així, la ràtio de deute públic segons el Procediment de Dèficit Excessiu (PDE) va complir l'objectiu que havia traslladat el Govern a Brussel·les a l'octubre, en haver quedat quatre dècimes per sota de la meta de l'Executiu (95,9%).

En concret, en termes absoluts, el deute públic va registrar un repunt del 1,3%, escalant uns 16.000 milions, i va passar dels 1,173 bilions d'euros de 2018 als 1,189 bilions d'euros el 2019. En termes de ràtio de deute públic sobre PIB, el 95,5% registrat suposa una reducció de 2,1 punts sobre el tancament de 2018 i la xifra més baixa des de 2012. La baixada de la ràtio s'ha produït malgrat l'increment del dèficit públic, que va escalar del 2,5% al 2,7%, la seva primer alça des de l'any 2012.

Segons el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, la disminució ha estat possible gràcies a l'important descens de l'emissió neta del Tresor, que l'any passat es va situar per sota dels 20.000 milions d'euros, la menor xifra des de 2007, així com a la "confiança dels inversors en l'economia espanyola", que s'està traduint en una reducció "sostinguda" de la prima de risc, i a la gestió "més eficient" de la tresoreria de les administracions.

RECLASSIFICACIÓ

A més, el Banc d'Espanya va explicar el mes passat que la dada de deute mensual s'ha revisat en el període més recent a conseqüència de la incorporació dels canvis habituals que s'han produït a les fonts estadístiques, al mateix temps que s'ha inclòs l'efecte de la reclassificació d'algunes unitats. En aquest context, va assenyalar que, entre les reclassificacions realitzades recentment, destaca pel seu impacte la corresponent al Consorci de Compensació d'Assegurances (d'ara endavant, CCS), entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, que ha passat a incloure's dins del sector de les administracions públiques.

Aquesta reclassificació afecta el saldo del deute segons el PDE de les administracions públiques, atès que una part de les seves inversions està materialitzada en valors de deute emès per l'Estat i les comunitats autònomes, i l'import del deute consolidat de les administracions públiques es veu reduït amb la consolidació d'aquests valors.

Segons la informació provisional disponible, la cartera en ferm de valors de deute públic de l'entitat té un valor nominal de 3.798 milions d'euros al desembre de 2019, import que representa un 0,3% del PIB a preus de mercat i que redueix el deute PDE consolidada de les administracions públiques d'aquest any en aquesta magnitud.

NOMÉS BAIXA ALS AJUNTAMENTS

Per administracions, a nivell interanual el deute només va baixar en termes absoluts a les corporacions locals, mentre que es va incrementar en l'Estat, les comunitats autònomes i especialment a la Seguretat Social. Així, el deute de l'Estat va créixer al desembre de l'any passat a 1,061 bilions d'euros, la qual cosa representa el 85,2% del PIB i un increment del 1,3%, concentrat en emissions de valors a mitjà i llarg termini de l'Estat.

Per part seva, el deute de les comunitats autònomes va créixer fins als 295.000 milions d'euros al desembre de 2019, equivalent al 23,7% del PIB, amb una alça interanual del 0,6%. Mentrestant, les corporacions locals van reduir un 9,9% el deute durant l'últim mes de l'any 2019, fins als 23.000 milions d'euros, la qual cosa representa un 1,9% del PIB.

Finalment, el deute de les administracions de la Seguretat Social es va mantenir al desembre en 55.024 milions d'euros, per la qual cosa va marcar el seu rècord històric. A nivell interanual va créixer un 33,6%, sumant 13.830 milions d'euros en només un any. Aquest increment es deu als préstecs concedits per l'Estat a la Tresoreria General de la Seguretat amb caràcter mensual de març a novembre de 2019, per finançar una part significativa del seu desequilibri pressupostari. Aquests préstecs, en tractar-se d'operacions financeres entre subsectors, no afecten el deute total del sector administracions públiques, explica el Banc d'Espanya.

contador