• La lliura arriba als 1,43 dòlars per primera vegada des del Brexit
  • El ien s'accelera fins a les 108,90 unitats
  • L'índex del dòlar cau fins als 88,90 punts després de les paraules de Mnuchin
dolar dolar dolar

Els 1,25 dòlars i, encara més importants, els 1,26 dòlars, són els nivells que l'euro ha fixat com a objectiu en el seu ral·li. I avança a tota màquina, tot i els esforços del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, per rebaixar la moneda comunitària durantla seva compareixença mensual. Les compres han impulsat la divisa europea fins als 1,2537 dòlars, marcant l'enèsim fita des de desembre de 2014.

"No teníem cap dubte que el banquer central anava a tractar de frenar la divisa, però arribats a aquest punt no ha estat suficient per revertir la tendència alcista de curt termini en la moneda comunitària", explica Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

El mercat es queda amb la impressió que, tot i els esforços de Draghi per defensar el contrari, el BCE enfila ja el camí de retirada dels estímuls en un escenari de major creixement econòmic i en el qual fins i tot l'entitat està més convençuda que "la inflació convergirà a l'objectiu de situar-se per sota, però a prop, del 2%".

DÒLAR DEBILITAT

L'euro no és l'única moneda que es dispara contra la seva contrapart nord-americana. Els principals encreuaments van protagonitzar un ral·li dimecres, que s'han perllongat durant la matinada de dimecres, amb el mateix denominador comú i que els ha portat a trencar importants nivells de suport i resistència. La debilitat del dòlar, que el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, es va encarregar d'incrementar des del Fòrum econòmic mundial de Davos, va ser el seu motor principal.

En l'avantsala de l'arribada del president dels EUA, Donald Trump, a la ciutat suïssa, Mnuchin va deixar ben clar que l'administració republicana ja no subscriu la tesi que un dòlar fort és d'interès nacional. No és la primera vegada que l'actual responsable del Tresor assenyala que la debilitat del 'bitllet verd' és més que benvinguda, donant carpetada al mantra que han sostingut els seus predecessors en el càrrec des de finals dels 90, quan, en temps de Bill Clinton, Robert Rubin va assumir el lloc.

Almenys en el curt termini perquè "òbviament, un dòlar més feble és bo per a nosaltres pel que fa al comerç i presenta moltes oportunitats", va assenyalar Mnuchin. I va afegir que el valor de la moneda "no és en absolut una preocupació" en el futur pròxim. "A més llarg termini, la fortalesa del dòlar és un reflex de la fortalesa de l'economia nord-americana i del fet que és i continuarà sent la moneda principal en termes de la moneda de reserva", ha afegit el secretari del Tresor nord-americà.

Els operadors, que ja havien començat a deixar de banda la moneda nord-americana davant el temor que Trump torni a la càrrega amb les seves mesures proteccionistes i pugui iniciar la temuda guerra comercial amb la Xina, van donar pas a una onada de vendes contra l'euro, la lliura i el ien, principalment que no s'ha esgotat. Els rivals europeus de la moneda nord-americana s'han elevat fins a nous màxims no vistos des de 2014 mentre el ien ha ampliat el seu rècord de quatre mesos.

Aquest dijous, a poques hores que Mario Draghi acapari tota l'atenció, l'euro s'estira fins a un màxim als 1,2450 dòlars, la lliura busca la resistència dels 1,4330 dòlars i el ien avança fins les 108,90 unitats. "El realment significatiu d'aquest fortíssim auge és que la moneda europea ha superat els 1,24 dòlars, el ien ha fet el mateix amb els 110 iens i la lliura ha volat fins als 1,42 dòlars després de trencar amb claredat els 1,40 dòlars", explica Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

LA LLIURA, LA GRAN GUANYADORA

Si una de les tres va destacar per sobre de la resta, aquesta va ser la moneda britànica. El cable (lliura/dòlar) va traspassar com mantega els 1,41 i 1,42 dòlars, fins a superar els 1,43 dòlars aquest dijous, esperonat per la publicació de les dades del mercat laboral britànic.

Al gener, no només la taxa d'atur es manté en mínims de quatre dècades al 4,3%, i ja van cinc mesos consecutius, sinó que, a més, la mitjana dels salaris s'ha incrementat al 2,5%, en línia amb les previsions del mercat. L'augment en les nòmines ha estat el centre d'atenció "ja que la bretxa contra la inflació tenia el potencial de disminuir a causa que l'IPC va retrocedir al 3%", explica Balraj Sroya, operador de Foenix Partners.

La bona salut de l'ocupació al Regne Unit i les perspectives de progrés econòmic, sumat a l'optimisme al voltant que el Brexit es rubriqui amb un llarg període de transició manté als 'llargs' en la lliura en control del 'cable' (lliura/dòlar) que "apunta ara a la resistència en els 1,4330 dòlars abans de posar rumb als 1,45 dòlars", segons indica Michael Hewson, analista de CMC Markets.

EL RAL·LI DE L'EURO EN MANS DE DRAGHI

“És important recordar que els guanys de l'euro estan impulsats per la debilitat del dòlar, l'esperança d'un canvi d'orientació del supervisor en el curt termini i sòlides dades de la zona euro”

Encara a Europa, l'atenció virarà cap a l'euro quan comparegui el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi. "No tenim cap dubte que el banquer central intentarà, amb la seva retòrica, refredar la divisa, però no estem segurs que, arribats a aquest punt, sigui suficient per revertir la tendència alcista de curt termini en la moneda comunitària", explica Lien.

"És important recordar que els guanys de l'euro estan impulsats per la debilitat del dòlar, l'esperança d'un canvi d'orientació del supervisor en el curt termini i sòlides dades de la zona euro", recorda l'analista, que pensa que perquè els operadors deixin de comprar euros i comencin a vendre, "Draghi necessita expressar les preocupacions sobre el tipus de canvi i minimitzar la possibilitat d'un canvi d'orientació". "Cosa que pot aconseguir si insisteix que les alces de taxes no vindran fins després finalitzats els estímuls", expliquen, per la seva banda, analistes de Danske Bank.

En aquest cas, els experts esperen que una onada de presa de beneficis porti l’euro/dòlar per sota dels 1,23 dòlars. "Si Draghi expressa la seva preocupació sobre la moneda, però s'enfoca en les millores de l'economia i reconeix la possibilitat de canvis d'orientació en el futur pròxim, els compradors entraran ràpidament i elevaran l’encreuament cap als 1,25 dòlars", expliquen.

En ambdós casos, la debilitat del dòlar serà un jugador crucial, ja que pot actuar com a coixí de les caigudes i com gasolina per alimentar una possible prolongació del ral·li.

Noticias relacionadas

contador