• Al maig la compravenda va repuntar un 23% mentre que un mes abans, a l'abril, va baixar una mica més d'un 8%
ep edificioviviendas
CEDIDA

La compravenda d'habitatges va pujar un 19,3% el passat mes de juny en relació al mateix mes de 2016, fins a sumar 44.135 operacions, la seva xifra més alta des de febrer de 2011, segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb l'avanç interanual de maig, la compravenda d'habitatges summa dos mesos consecutius a l'alça després que el mes passat repuntés un 23% i aconseguís la seva xifra de transaccions més alta des de febrer de 2011. Un mes abans, a l'abril, la compravenda d'habitatges va baixar una mica més d'un 8%, posant fi a catorze mesos consecutius de pujades interanuals.

Les comunitats on s'han produït més compravendes d'habitatges al juny són Navarra, La Rioja i Madrid

Les transaccions sobre habitatges usats van augmentar un 19,2% al juny en relació al mateix mes de 2016, fins a totalitzar 36.236, mentre que la compravenda d'habitatges nous va avançar un 19,8% en taxa interanual, fins a 7.899 transaccions. A més, el 17,9% dels habitatges transmesos per compravenda al juny són noves i el 82,1%, usades.

El 89,8% dels habitatges transmesos per compravenda en el sisè mes de l'any van ser habitatges lliures i el 10,2%, protegides. La compravenda d'habitatges lliures es va incrementar un 18,2% al juny en taxa interanual, fins a sumar 39.625 transaccions, mentre que les operacions sobre habitatges protegits van pujar un 29,3%, amb 4.510 transaccions.

En termes mensuals (juny sobre maig), la compravenda d'habitatges va retrocedir un 1,4%, la qual cosa suposa 2,6 punts menys que la taxa registrada fa un any.

Així mateix, l'INE ha comunicat que les comunitats que presenten els majors increments anuals en el nombre de compravendes d'habitatges al juny són Comunitat Foral de Navarra (40,2%), La Rioja (40,1%) i Comunitat de Madrid (32,6%). Per la seva banda, Aragó (1,2%), País Basc (6,0%) i Galícia (6,4%) registren les taxes de variació anual més baixes al juny.
En total, el nombre de finques transmeses inscrites en els registres de la propietat (procedents d'escriptures públiques realitzades anteriorment) en el mes de juny és de 166.830, la qual cosa suposa un 9,7% més que en el mateix mes de 2016.

EL MILLOR MES DE JUNY DES DE 2008

Després de conèixer-se les dades de compravenda d'habitatge publicades per l'INE, Fernando Encinar, cap d'estudis d'Idealista, ha assegurat que "es tracta sens dubte de bones dades per al sector" atès que "estem davant el millor mes de juny des de 2008". "Si atenem a l'acumulat dels sis primers mesos de l'any, el creixement és del 13,2%, amb més de 235.000 operacions tancades", destaca l'expert, que incideix en el "creixement de les vendes d'obra nova, amb un 20% interanual, que mostra certa reactivació del sector en zones molt específiques on la demanda és molt alta i el producte escàs".

No obstant això, encara que en nombres absoluts el nombre més gran de transaccions s'ha realitzat a les regions més poblades d'Espanya (Andalusia, Madrid i Catalunya), Encinar remarca que "el fet que els arxipèlags canari i balear i la Comunitat Valenciana liderin el percentatge d'operacions per cada 100.000 habitants deixa entreveure el pes de la segona residència en els resultats de l'estadística".

Noticias relacionadas

contador