• Perquè la dada dels salaris sigui sensible, ha de produir-se una pujada persistent en el temps
fed minneapolis

La pujada dels salaris als Estats Units no anticipa un repunt de la inflació. Per a això, cal que es produeixi una pujada perllongada en el temps, de manera que la Fed no ha de sentir pressionada en la seva política d'augmentar gradualment els tipus d'interès. És l'opinió de Neel Kashkari, president de la Reserva Federal de Minneapolis.

L'informe d'ocupació de gener publicat va mostrar una pujada interanual del 2,9% en el salari mitjà per hora treballada, a més de la creació de 200.000 nous llocs de treball. Aquesta dada va provocar forts moviments al mercat, però no té la mateixa importància per a Kashkari, que argumenta que "rascant la superfície, efectivament els salaris van créixer, però el nombre d'hores es va rebaixar. Per la qual cosa els resultats no són tan concloents pel que fa a la situació general dels salaris".

El president de la Fed a Minneapolis afirma que perquè realment la situació dels salaris als Estats Units sigui considerada sensible, el creixement ha de ser constant en el temps, cosa que encara no ha passat. "Necessitem veure que aquesta pujada es tradueixi efectivament en una major inflació", afirma. En la seva opinió, la baixada d'impostos podrien ser molt beneficiosa per a la contractació i els salaris, tot i que encara és molt aviat per saber-ho.

Kashkari s'ha oposat repetidament a les tres pujades de tipus implementades a l'últim any, assegurant que mentre la inflació segueixi sense acostar-se al objectiu del 2%, la política d'estímuls monetaris hauria de mantenir-se intocable amb els tipus baixos. En qualsevol cas, el banquer central no té vot aquest any al Comitè de Mercat Obert (FOMC) pel caràcter rotatiu del lloc, per la qual cosa la seva opinió serà únicament consultiva.

Segons Kashkari, el creixement moderat dels salaris té molt a veure amb un "component psicològic" heretat de la crisi recent. Les famílies podrien estar encara mostrant temor per sol·licitar crèdit i les companyies per pujar els salaris dels seus treballadors.

Noticias relacionadas

contador