juncker sintra
Annika Breidthardt (Comisión Europea)

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha aprofitat la seva intervenció en el fòrum de bancs centrals que se celebra a Sintra (Portugal) per sortir en defensa de la independència del Banc Central Europeu (BCE) i del seu president, Mario Draghi. Ho ha fet després dels atacs abocats aquest dimarts pel president dels EUA, Donald Trump.

Juncker ha defensat no només el paper de l'euro, sinó també el del BCE, i ha qualificat de poc net que es posi en dubte la independència de l'organisme que presideix Draghi. "És injust atacar la independència del Banc Central Europeu", ha assenyalat el president de la Comissió.

Ha estat la seva resposta a les controvertides paraules que aquest dimarts va llançar Trump via tuit. El nord-americà va publicar sengles missatges en què criticava Draghi per haver deixat la porta oberta a més estímuls, tant baixades de tipus com ampliació del programa de compra d'actius (QE), cosa que va provocar pujades en borsa i caigudes en l'euro. "Mario Draghi acaba d'anunciar que podrien arribar més estímuls, cosa que immediatament va fer que l'euro caigués davant del dòlar, cosa que els facilitarà injustament la competència contra els Estats Units. Han estat sortint-se amb la seva durant anys, juntament amb la Xina i altres països", va escriure Trump.

Les seves paraules van tenir resposta immediata de Draghi, que va aprofitar la trobada de Sintra per recordar al president dels EUA que l'objectiu del BCE "no és alterar els tipus de canvi". I aquest dimecres també li ha contestat Juncker, que ha aprofitat per elogiar la tasca de la institució i del mateix Draghi. "Una dels grans poders i responsabilitats de ser un banquer central és que es pot moure els mercats amb una sola línia en un discurs. Cada paraula compte mil milions. I és per això que sempre admiro els discursos de Mario, que són obres de art invaluables".

"Sé que no he de comentar la política del Banc Central Europeu, però permeteu-me dir-li com de content estic que hagi estat aquí. I no puc sinó elogiar l'audaç acció del BCE i la nostra estreta col·laboració durant els últims anys", ha dit també Juncker de Draghi. Aquestes últimes paraules s'han emmarcat en el discurs del president de l'Executiu comunitari sobre l'euro, en referència a la determinació que sempre ha mostrat el banquer italià per defensar la moneda comuna (ha recordat les seves paraules de 2012, quan va dir que estava disposat a fer "el que sigui necessari per preservar l'euro").

DEFENSA DE L'EURO

Juncker ha fet una àrdua defensa de l'euro, del qual ha dit que és "irreversible". "Les monedes i els bitllets a les nostres butxaques valen molt més que els números escrits en ells", ha remarcat el luxemburguès, que ha assenyalat que tirar endavant el projecte de la moneda comuna ha estat la feina de la seva vida i el seu "gran orgull" perquè "el 75% dels ciutadans de la zona de l'euro estan ara a favor de l'euro".

El president de la Comissió ha demanat que es vegi la divisa "no només com una moneda, sinó com una forma d'aconseguir una societat més justa" i com un element d'"interès comú", i ha demanat avançar en la Unió Monetària Europea perquè farà d'Europa "més sòlida que mai".

Noticias relacionadas

contador