boris-johnson-maintient-le-cap-du-31-octobre 20191021075728

El portaveu conservador al Parlament britànic, Jacob Rees-Mogg, ha anunciat aquest dilluns que el govern pretén tramitar en només tres dies la ratificació parlamentària la nova versió de l'Acord de Retirada pactat per Londres amb Brussel·les malgrat que normalment es trigaria setmanes, un fet que ja ha estat criticat per l'oposició.

L'objectiu és que es voti l'aprovació de la iniciativa dijous que ve i per això podrien forçar tres maratonianes sessions dimarts, dimecres i dijous que podrien estendre fins a la mitjanit, una programació que la Cambra dels Comuns podria negar-se a acceptar, segons ha explicat la cap de la delegació parlamentària de la BBC, Laura Kuenssberg. La proposta d'ordre del dia serà votada aquest mateix dimarts.

El Partit Conservador no compta amb la majoria a la Cambra dels Comuns, per la qual cosa dependrà del suport de diputats d'altres formacions per tirar endavant aquesta ratificació. Per a això, Rees-Mogg ha explicat que compten amb què els seus socis de govern, el Partit Democràtic Unionista (DUP) nord-irlandès, accedeixi finalment a votar a favor tot i les crítiques a l'acord, ja que consideren que desplaça la frontera fins al mar d'Irlanda i "lliura" Irlanda del Nord a la política de la República d'Irlanda.

Així, Rees-Mogg ha advertit que votar en contra de l'Acord de Retirada suposa votar en contra de la sortida del Regne Unit de la UE el 31 d'octubre, l'última data pactada entre Brussel·les i Londres.

En resposta, el diputat del DUP Jeffrey Donaldson, ha rebatut que no donarà suport a la ratificació i ha denunciat que el calendari de debat proposat "no li fa justícia al que necessiten els electors els quals represento".

La portaveu del Partit Laborista, Valerie Vaz, ha retret al govern després de conèixer la iniciativa que "en cadascuna de les fases ha fugit espantat d'aquesta Cambra i de la democràcia i ara està intentant forçar-la amb el seu fallit acord del Brexit que ven llocs de treball, drets i les nostres comunitats".

També el portaveu del Partit Nacionalista Escocès a Westminster, Ian Blackford, ha demanat al govern "que no entri com una excavadora" al Parlament i de temps per a un "escrutini complet" de la proposta. En qualsevol cas, la tramitació de la Llei de l'Acord de Retirada permetrà als diputats introduir modificacions en el text de la iniciativa, cosa que obre un ampli ventall de possibilitats, incloent-hi la convocatòria d'un segon referèndum sobre el Brexit.

Noticias relacionadas

contador