cb boris brexit 33

Irlanda ha acusat Boris Johnson de ser "totalment irracional" respecte a l'acord del Brexit, per la seva insistència a canviar la salvaguarda de la frontera irlandesa sense aportar alternatives "creïbles". "Està esbossant una posició molt clara i ferma, però és una posició totalment irracional que la Unió Europea no pot facilitar, i ha de saber-ho", ha dit el ministre d'Exteriors irlandès, Simon Coveney.

Segons ha explicat el ministre, Johnson no ha ofert cap alternativa concreta a l'actual topall de seguretat, amb el qual la UE vol garantir una frontera oberta entre Irlanda i la regió britànica d'Irlanda del Nord. "Tots volem arribar a un acord, però de moment el govern del Regne Unit no ha donat res creïble en termes d'alternatives al suport", ha assenyalat Coveney en declaracions als mitjans a Hèlsinki, segons recull Reuters.

En paraules del dirigent irlandès, "si hi ha alternatives al mecanisme antiretorn que facin la mateixa feina, llavors escoltem-los. I si podem arribar a un acord sobre aquesta base, que així sigui. Però ha de ser creïble", ha insistit. Encara el Regne Unit es defensa dient que sí que ha ofert alternatives per resoldre el punt clau de desacord, que segons Johnson és l'únic obstacle perquè el Parlament britànic doni el vistiplau a l'Acord de Retirada per evitar un Brexit dur. Perquè el país abandonarà sí o sí la UE el proper 31 d'octubre.

Com ha dit el secretari de Transport britànic, Grant Shapps, el Regne Unit ha fet diverses propostes alternatives per reemplaçar la salvaguarda irlandesa, i ha assegurat que és un error d'Irlanda i altres països de la UE suggerir el contrari. "No és veritat", ha asseverat, per assegurar després que des del govern britànic "estem proposant alternatives".

El primer ministre insisteix que la UE ha d'eliminar aquesta clàusula de l'Acord de Retirada si vol que els legisladors britànics ho aprovin (després de tres negatives). Brussel·les ja ha dit que està disposada a escoltar les idees de Londres al respecte, encara que també ha apuntat, com Irlanda, que ha de ser un pla "realista".

La barrera de contenció, tal com està plantejada actualment, obligaria a Irlanda del Nord -i possiblement a tot Regne Unit- a seguir moltes de les normes de la UE en cas que s'interrompin les futures converses comercials, per tal d'evitar els controls duaners a la frontera.

Noticias relacionadas

contador