ep archivo   produccion del audi r8 en neckarsulm alemania
AUDI - Archivo

El sentiment en l'economia alemanya s'ha entelat. L'índex de clima empresarial IFO va caure de 98,9 punts al setembre fins a 97,7 punts a l'octubre, lleugerament per sota del 97,9 anticipat. "L'escepticisme és cada vegada més evident en les expectatives. Les avaluacions de les empreses sobre la seva situació actual també són menys positives. Els problemes de subministrament estan donant mal de cap a les empreses", ha explicat l'Institut IFO al seu comunicat.

"L'ús de la capacitat en la fabricació està caient. La sorra a les rodes de l'economia alemanya està obstaculitzant la recuperació. Al sector manufacturer, l'índex de clima empresarial va tornar a caure", segons ha constatat aquesta institució.

Les empreses estan una mica menys satisfetes amb el seu negoci actual. Les expectatives també s'estan ennuvolant encara més. Els colls d'ampolla en el subministrament van fer que la utilització de la capacitat baixés 2,1 punts percentuals, fins al 84,7%. Al sector serveis, el clima empresarial va tornar a empitjorar-se després de la recuperació del mes anterior. L'índex d'expectatives va caure fins a95,4 des de 97,4 i es va situar per sota del 96,4 esperat.

Les empreses són considerablement menys optimistes sobre els propers mesos. No obstant això, les seves avaluacions de la situació empresarial actual han millorat lleugerament. Al comerç, l'índex va caure marcadament. Les empreses estan notablement menys satisfetes amb la seva situació actual. També són més pessimistes sobre els propers mesos.

També en aquest cas, els colls d'ampolla de l'oferta estan afectant la confiança. En la construcció, el clima empresarial va millorar encara més. Les avaluacions de les empreses sobre la seva situació actual són una mica millors. A més, l'índex d'expectatives va pujar per sisena vegada consecutiva.

L'enquesta IFO està basada en unes 9.000 respostes mensuals d'empreses de manufactures, serveis, comerç i construcció.

Noticias relacionadas

contador