• May proposa una nova votació de l'acord amb Brussel·les abans del 20 de març
Theresa May

Goldman Sachs ho té clar: la primera ministra britànica, Theresa May, té ara més possibilitats d'aconseguir els suports necessaris per aprovar l'Acord de Retirada acordat amb Brussel·les. I tot gràcies a la votació d'aquest dimecres al Parlament, en què es va rebutjar el Brexit 'dur'.

Segons explica el banc d'inversió nord-americà en un informe, el fet que els legisladors britànics apostessin per rebutjar la sortida desordenada i sense acord de la Unió Europea "en qualsevol data i sota qualsevol circumstància" podria ser la clau que necessita May per aconseguir el suport al seu pla del Brexit, que va ser de nou rebutjat per la Cambra dels Comuns. Goldman Sachs deixa clar que tot i que el vot, en si mateix, no és legalment vinculant per al govern, "la seva força política és considerable" en termes polítics i pràctics.

I és que, diuen els experts del banc, que ha passat a Westminster aquest dimecres "augmenta el cost d'oportunitat de la primera ministra davant dels detractors euroescèptics". Ara Goldman veu una possibilitat del 60% (en comparació amb el 55% anterior) que es ratifiqui una variant propera a l'actual acord del Brexit, amb una extensió de tres mesos de l'article 50 del Tractat de Lisboa, que és el que regula la sortida d'un país de la UE.

Encara que també creu bastant possible que es reverteixi el Brexit a través de la celebració d'un segon referèndum, opció a la qual dona un 35% de possibilitats, i redueix la probabilitat d'un Brexit sense acord (del 10% al 5%) després de la votació al Parlament.

NOUS TERMINIS

Aquest dijous els diputats decidiran si encomanen a May la tasca de tornar a Brussel·les a demanar una pròrroga de l'article 50, que és l'única opció que li queda al Regne Unit, de moment, després dels esdeveniments d'aquesta setmana. No obstant, la 'premier' vol que el Parlament torni a votar l'Acord de Retirada abans del 20 de març. Seria la tercera 'votació significativa' que es produeix, i el 20 de març és la nova data límit que ha fixat el govern britànic perquè la Cambra dels Comuns aprovi l'acord del Brexit.

Si May ho aconsegueix, diu Goldman, el govern britànic haurà de buscar una extensió de l'article 50 fins al 30 de juny. Però si per a aquest moment l'acord no ha estat aprovat, la primera ministra ja ha advertit que és possible que la UE pressioni perquè es produeixi una pròrroga més llarga, la qual cosa requerirà una justificació clara per part del Regne Unit i obligarà el país a participar en les eleccions al Parlament Europeu. Cal recordar que, sigui com sigui, l'abast i la durada de qualsevol sol·licitud de pròrroga de l'article 50 requereixen el consentiment unànime dels Vint-i-set.

Noticias relacionadas

contador