• Tot i augmentar les seves previsions per al 2016, les ha rebaixat per al 2017: creu que l'alça del PIB serà del 2%
  • L'impacte del Brexit a llarg termini ha estat clau per Fitch a l'hora de rebaixar les seves previsions per l'any vinent
Espana_635

L'agència de qualificació Fitch ha revisat a l'alça la seva previsió de creixement del PIB espanyol fins al 2,9% el 2016. Ho ha fet perquè, segons ha dit, l'economia espanyola "ha demostrat ser sorprenentment resistent". Malgrat tot, ha baixat al 2% l'alça del PIB estimat per al 2017, a causa de l'impacte que creu que tindrà la sortida de Regne Unit de la Unió Europea (UE), coneguda com Brexit, a llarg termini.

Creu que la reducció de l'atur en el segon trimestre de l'any i la confiança del consumidor es mantindran pel bon camí

Fitch assenyala en un comunicat, del que es fa ressò Efe, que el creixement experimentat per l'economia espanyola del 0,7% en el segon trimestre de l'any respecte al trimestre anterior "ha demostrat ser sorprenentment resistent" a la incertesa política a Espanya i a la situació exterior. És per això que ha decidit revisar a l'alça les seves previsions, i elevar-les una desena respecte a les dades ofertes el passat mes de maig.

Llegiu també: L'economia espanyola frena en el segon trimestre: el PIB creix un 0,7%

Encara que, això sí, alerta que la recuperació del cicle econòmic es ralenteix lentament. Això ha portat a Fitch a retallar les seves previsions sobre el PIB d'Espanya per 2017 i 2018, fins al 2% i l'1,9% respectivament, dues desenes i una desena menys, respecte a les previsions anteriors.

Lea también: El Gobierno revisará al alza este mes el crecimiento del PIB para 2016

EL CONSUMO PRIVADO SERÁ CLAVE

La agencia de calificación considera que el consumo privado será clave para el crecimiento económico, basándose en el hecho de que es muy posible que la recuperación de la inversión continúe y que también lo hagan las condiciones de financiación a las empresas. En este sentido, Fitch prevé que el consumo privado crezca el 3,4% y el 2,5% en 2016 y 2017, respectivamente y la inversión aumente el 3,4% y el 2,3% este año y el que viene. Y ya para 2018, Fitch apunta a un aumento del consumo del 2,3% y de la inversión del 2,1%.

Además, remarca que la reducción de la tasa de paro al 20% en el segundo trimestre del año y la confianza del consumidor se mantendrán en la buena senda, a pesar de la "prolongada" incertidumbre política que se vive en España, donde tras las segundas elecciones celebradas el pasado 26 de junio sigue sin haber Gobierno y no parece que la situación tenga visos de cambiar, a la vista de que Mariano Rajoy no cuenta con los apoyos suficientes para ser investido presidente.

Llegiu també: El PIB de España aumenta un 0,8% en el primer trimestre con el impulso del consumo

LES CONSEQÜÈNCIES DEL BREXIT

Finalment, remarca que tot i que les reformes estructurals escomeses en els últims anys han ajudat a resistir el creixement del PIB espanyol, que seguirà superant la mitjana del de la zona euro, la situació podria empitjorar a causa del Brexit. Així, explica que encara que les exportacions han resistit a la feblesa externa podrien disminuir gradualment el 2018 a causa de l'impacte que tindrà la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Sobre la inflació, Fitch creu que podria augmentar a poc a poc com a conseqüència d'una menor caiguda dels preus del petroli enfront de 2015 i assenyala que l'IPC d'Espanya podria acabar aquest any el 0,4% i pujar fins a l'1,8% el 2017.

Llegiu més:

El Banco de España prevé una desaceleración del PIB en el segundo trimestre

El PIB per cápita español supera al italiano por primera vez en la historia

El Banco de España asegura que la economía mantuvo una 'notable fortaleza' en el segundo trimestre

El PIB de España cumple: la economía crece al 3,1% interanual en el segundo trimestre por el consumo y la inversión

El FMI rebaja la previsión de crecimiento para España por primera vez desde 2013

contador