ep fitch
DIPUTACION DE ALAVA

El tancament parcial del govern dels EUA, que es manté des del passat 22 de desembre, li pot sortir car no solament al seu president, Donald Trump, sinó a tot el país. Aquest dimecres l'agència Fitch Ratings ha avisat que podria retallar la qualificació creditícia de triple A que manté sobre el deute sobirà dels EUA si republicans i demòcrates no es posen d'acord amb el pressupost i torna la normalitat a l'Administració.

I és que la situació de tancament, el més llarg de la història, afecta la quarta part de l'Administració, en la qual treballen a prop de 800.000 funcionaris, que ja fa 19 dies que estan sense cobrar els seus sous. Però, a més, pot ser fatal per al deute nord-americà, ja que si l'actual tancament del govern porta al fet que el país arribi al seu sostre de deute i això dificulta l'establiment del pressupost, els problemes no faran més que incrementar-se.

"Si aquesta paràlisi continua fins a l'1 de març i el sostre del deute esdevé un problema diversos mesos després, és possible que haguem de començar a pensar en el marc de la política, la incapacitat d'aprovar un pressupost..., i sí, tot això és coherent amb la triple A", ha dit aquest dimecres a Londres el cap mundial de qualificacions sobiranes de Fitch, James McCormack, segons recull Reuters.

I no s'ha quedat aquí, ja que el responsable de Fitch també ha dit que el problema "des del punt de vista de la qualificació" és el sostre de deute, i que per això estaran vigilant durant tot l'any, ja que en produir-se, la baixada de qualificació arribaria a la fi de 2019.

McCormack també ha parlat amb la CNBC, a la qual ha dit que els ciutadans estan mirant els números de l'Oficina de Pressupost del Congrés (CBO, per les sigles en anglès) i s'estan adonant que "els nivells de deute es mouen en cotes més altes", cosa que es tradueix en "una càrrega d'interessos per al govern dels EUA que serà decididament més alta durant la propera dècada". El directiu de Fitch creu necessari que hi hagi "algun tipus d'ajust fiscal per compensar això" o, en cas contrari, "el dèficit en si mateix s'elevarà i essencialment s'estarà demanant diners prestats per pagar els interessos del deute". Això, ha alertat, provocaria un "deteriorament fiscal significatiu" que caldrà valorar per decidir si la qualificació del deute dels EUA es manté o no al nivell actual.

L'acord entre els legisladors i la Casa Blanca no arriba, i els nervis estan cada vegada més a flor de pell. El president Trump ha assegurat que no té problema amb mantenir el tancament "mesos i fins i tot anys" fins que els demòcrates cedeixin i aprovin una partida pressupostària de més de 5.000 milions de dòlars per construir el mur a la frontera amb Mèxic. No obstant això, els demòcrates han dit que el primer que ha de fer Trump és restablir el normal funcionament de l'Administració, i després ja hi haurà temps de parlar de la protecció de les fronteres.

Aquest dimarts, durant una intervenció sense precedents des de la Casa Blanca i en horari de màxima audiència, Trump va insistir en la necessitat d'aixecar el mur per fer front a la crisi migratòria que assola els EUA, davant la caravana d'immigrants que es col·loca a la frontera amb Mèxic amb l'objectiu d'arribar a Nord-Amèrica. Va ser el seu últim intent per pressionar els demòcrates, tot i que es va trobar amb una negativa com a resposta.

Noticias relacionadas

contador