ep johnzulueta presidentecirculoempresarios
CÍRCULO DE EMPRESARIOS

El Cercle d'Empresaris proposa al govern que es formi després de les eleccions del 28 d'abril la creació de comptes nocionals en què queden registrades les aportacions individuals i els rendiments de la vida laboral, a més de transformar progressivament l'actual sistema de repartiment.

Considera que reduir el pes del deute públic "garantiria el principi de solidaritat intergeneracional". Per la qual cosa, pel que fa a les pensions, demana que es dugui a terme la creació de comptes nocionals en què es registrin les aportacions individuals de cada cotitzant i els rendiments corresponents a la seva vida laboral, com a Suècia i Itàlia.

A més, incrementar progressivament el nombre d'anys de cotització que es tenen en compte en el càlcul de la base reguladora de la pensió de jubilació, estenent a futur el seu període a tota la vida laboral com a Àustria, Finlàndia, Portugal i Suècia. Alhora que desincentivar la jubilació anticipada i fomentar l'ampliació voluntària de la vida laboral per sobre dels 67 anys.

En relació amb les cotitzacions a la Seguretat Social, creu que seria recomanable reduir la càrrega sobre l'ocupador

Finalment, proposa al nou govern transformar progressivament l'actual sistema de repartiment en un de mixt basat en tres suports (repartiment, capitalització obligatòria i capitalització voluntària), per garantir prestacions dignes a llarg termini, com a Suècia.

REFORMA FISCAL INTEGRAL

D'altra banda, el Cercle d'Empresaris planteja una "reforma integral del sistema fiscal" per equiparar el seu disseny al dels països més competitius del nostre entorn, en tipus i en incentius fiscals. És una de les mesures recomanades en matèria econòmica per "impulsar la productivitat i la competitivitat".

Actualment, Espanya té tipus impositius per sobre del mitjà amb la Unió Europea (UE), però, presenta una menor recaptació tributària en IRPF i cotitzacions socials a causa de les elevades taxes d'atur (14,5%) i d'economia submergida (17,2%). Així ho explica el Cercle d'Empresaris, per al qual proposa un seguit d'accions concretes dirigides al pròxim executiu.

Una d'elles es refereix a l'Impost de Societats. Es tractaria d'establir un tipus únic i més reduït, al voltant del 20% de la base imposable, i un esquema de beneficis fiscals equiparable al dels països més competitius de la UE, com Suècia, Regne Unit i Països Baixos. Quant a l'IVA, proposa simplificar el seu disseny i reassignar els béns subjectes al tipus general i reduït, seguint l'esquema majoritari dels països de la UE, i especialment l'aplicat a Àustria i Alemanya.

En l'IRPF, el Cercle d'Empresaris demana ampliar les bases imposables, mitjançant la creació d'ocupació i la reducció del pes de l'economia submergida, ja que això possibilitaria augmentar la recaptació i equiparar el tipus marginal, actualment el 45%, a la mitjana de l'OCDE (42,1%) o de l'Eurozona (41,9%).

Mentre que, en relació amb les cotitzacions a la Seguretat Social, creu que seria recomanable reduir la càrrega sobre l'ocupador i, paral·lelament, avançar progressivament cap a un esquema contributiu de repartiment més equilibrat que garanteixi la suficiència i sostenibilitat del sistema de pensions, com passa a Alemanya, Àustria, Països Baixos i Regne Unit.

Al seu torn, l'organisme que presideix John de Zulueta planteja que la creació de noves figures tributàries "s'ha de fer de manera coordinada i harmonitzada amb els països membres de la UE i de l'OCDE, perquè no penalitzi la competitivitat, la creació d'ocupació, la inversió i l'estalvi privat al nostre país".

Noticias relacionadas

contador