• El menor repunt dels preus de la producció d'energia elèctrica respecte el juliol de 2015 ha estat determinant
  • Quant a la variació mensual, han influït positivament els béns intermedis, els d'equip i els de consum no duradors
producción-industrial

Els preus industrials no van experimentar cap variació el passat mes de juliol respecte al mes anterior, i van retrocedir un 4,6% en taxa interanual, segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa interanual registrada al juliol, amb la qual els preus industrials encadenen 25 mesos de descensos, és una desena inferior a la de juny, mes en el qual els preus industrials es van enfonsar un 4,7%.

L'energia ha estat el sector que més ha influït en la baixada dels preus industrials, tant en taxa interanual com en taxa mensual

L'energia ha estat el sector que més ha influït en la baixada dels preus industrials, en retallar gairebé un punt la seva taxa interanual al juliol, fins al -15,6%, pel menor repunt dels preus de la producció d'energia elèctrica respecte a juliol de 2015. Així mateix, l'INE destaca també, encara que en sentit contrari, l'estabilitat dels preus de la producció de gas i distribució per canonada de combustibles gasosos, enfront de la baixada enregistrada l'any passat.

D'altra banda, el sector industrial amb major influència positiva va ser el dels béns intermedis, la variació dels quals se situa en el -1,7%, cinc desenes superior a la de juny, a conseqüència de l'augment dels preus de la producció de metalls preciosos i d'altres metalls no ferris, que van baixar al juliol de 2015. A més destaca, encara que en menor mesura, la pujada dels preus de la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i aliatges de ferro, per davant de l'estabilitat de l'any anterior.

I L'EVOLUCIÓ MENSUAL?

Quant a l'evolució mensual, les dades donades a conèixer per l'INE revelen que al juliol la taxa de variació mensual del IPRI general és del 0,0%, i que per destinació econòmica dels béns, l'únic sector amb repercussió mensual negativa és el de l'energia, amb una taxa del -0,9% i una repercussió de -0,218. Es deu, explica la nota de l'Institut, a la baixada dels preus del refinament de petroli.

Per la seva banda, entre els sectors industrials amb repercussió positiva a l'índex general destaquen els béns intermedis, la variació mensual dels quals del 0,4% és conseqüència de l'augment dels preus de la producció de metalls preciosos i d'altres metalls no ferris i de la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaleaciones. La seva repercussió a I'PRI general és de 0,109.

També han influït positivament els béns de consum no durador, que situa la seva taxa en el 0,2% i repercuteix 0,058, destacant en aquesta evolució l'increment dels preus del processament i conservació de carn i elaboració de productes càrnics; i els béns d'equip, amb una variació del 0,2% i una repercussió de 0,033, causades fonamentalment per l'augment dels preus de la fabricació d'elements metàl·lics per a la construcció i la reparació de productes metàl·lics, maquinària i equip.

contador