• El consens de mercat anticipava una xifra de 194.000 llocs de treball
bandera eeuu usa america

Els EUA han creat un total de 157.000 llocs de treball al mes de juliol, i encara que la xifra no és gens menyspreable, s'ha situat per sota de les estimacions dels analistes, que esperaven que s'afegissin 194.000 llocs de treball al sistema. Malgrat això, la taxa d'atur ha baixat del 4% i s'ha situat al 3,9%, en línia amb els pronòstics.

La forta creació d'ocupació mostra que les companyies encara són capaços de trobar suficients treballadors per satisfer les creixents necessitats d'una economia en ràpida expansió. I tot això en un escenari en què el repunt dels sous es manté moderat.

Com a mostra, el salari mitjà per hora treballada ha repuntat un 2,7% en taxa interanual, fins als 27,05 dòlars, el mateix percentatge que anticipava el consens i una xifra que no mostra pressions inflacionistes tot i la situació de plena ocupació que viu l'economia nord-americana.

En positiu, el Departament de Treball dels EUA ha revisat a l'alça les dades de creació de llocs de treball dels dos mesos anteriors. Al maig, es van crear 268.000 llocs de treball, un increment de 24.000 respecte a la dada inicialment publicada, mentre que el juny es van generar 248.000 nous llocs, una revisió a l'alça de 35.000 llocs de treball.

Durant l'últim trimestre, l'economia nord-americana ha generat una mitjana de 224.000 nous llocs de treball cada mes. Una mitjana que mostra la fortalesa del mercat laboral nord-americà després d'anys ininterromputs de creació d'ocupació.

En conjunt, els EUA compta amb 6,3 milions d'aturats, dels quals 1,4 milions són aturats de llarga durada. La taxa de participació al mercat laboral s'ha mantingut al 62,9%.

Els experts de Pantheon Macroeconomics comenten que les dades són "millors del que semblen" i destaquen sobretot que la mitjana de l'últim trimestre supera els 200.000 llocs de treball creats. En la seva opinió, caldrà esperar per confirmar si la debilitat en la creació d'ocupació el juliol és temporal o està relacionada amb les tensions comercials i la recent caiguda de l'ISM manufacturer.

"De moment ens quedem amb la idea que la creació d'ocupació mitjana durant els tres últims mesos és superior a 200.000", afirmen aquests analistes. El seu raonament és que la caiguda de juliol pot ser a causa dels factors estacionals.

"En general", conclouen, "aquestes dades no canviaran els plans de la Fed, llevat que les dades empitjorin de manera molt important fins a la pròxima reunió" (25-26 de setembre). Per això, esperen que el banc central dels EUA pugi de nou els interessos en aquesta data.

Noticias relacionadas

contador