ep airbus to cease production of its a380 in 2021
Boris Roessler/dpa

Els EUA obra un nou front en la guerra comercial que agita el fantasma del conflicte aranzelari entre la Casa Blanca i la Unió Europea (UE). El Representant de Comerç dels EUA, Robert Lighthizer, ha proposat una llista de productes als que imposarà nous aranzels com a represàlia per les subvencions que el bloc comunitari atorga a les aeronaus europees.

Els productes, que van des de grans aeronaus i peces comercials a productes lactis i vins es veuran gravats amb nous impostos com a resposta als danys de més d’11.000 milions de dòlars de les ajudes de Brussel·les a Airbus. L'amenaça nord-americana arriba després que l'Organització Mundial de Comerç (OMC) hagi assenyalat els "efectes adversos" d'aquestes subvencions als EUA.

La Unió Europea i els Estats Units han estat lluitant durant més d'una dècada per retrets mutus sobre les ajudes il·legals als gegants de l'aviació com Boeing i Airbus, amb casos paral·lels presentats en l'OMC. Les dues parts han estat identificades pagant milers de milions de dòlars en subsidis per obtenir avantatge en el negoci global d'avions.

L'import d'aquests impostos a les exportacions no suposarà més del 0,1% del PIB de la UE, però sí "incrementarà les tensions entre 'els Vint-i-vuit' i Washington, a més d'alimentar les pors que el president nord-americà, Donald Trump, imposi aranzels a les exportacions automobilístiques de la UE. La mesura del departament de Comerç marca una escalada de tensions a mesura que els Estats Units tracta d'imposar forts aranzels a una gamma de productes de la UE.

"El nostre objectiu final és arribar a un acord amb la UE per posar fi a totes les subvencions incompatibles amb les normes de l'OMC a les grans aeronaus civils. "Quan la UE liquidi aquests ajuts perjudicials, els aranzels addicionals dels EUA a resposta poden ser eliminats", va dir Lighthizer, en una declaració als mitjans.

Noticias relacionadas

contador