ep archivo   produccion de baterias en teixi china
BMW - Archivo

La Xina ha demanat al Japó i Corea del Sud rebutjar el "proteccionisme" i defensar el lliure comerç durant la celebració de la novena Cimera Trilateral, la primera en quatre anys, que busca revitalitzar els llaços econòmics i de seguretat. I tot això, després que els EUA hagin decidit augmentar els aranzels a les importacions de productes del gegant asiàtic.

El primer ministre xinès, Li Qiang, ha destacat que s'oposa a convertir els assumptes econòmics i comercials en "jocs polítics o assumptes de seguretat" i ha emfatitzat que els tres països s'han de veure mútuament com a "socis i oportunitats per al desenvolupament".

A la Declaració conjunta signada després de la trobada, la Xina, el Japó i Corea del Sud han acordat "institucionalitzar" la cooperació tripartida mitjançant la celebració periòdica de la Cimera Trilateral i les reunions ministerials, i reconeixent que el suport dels pobles dels tres països "constitueix una força motriu important per aprofundir la cooperació trilateral, ens esforçarem per garantir que els pobles dels tres països puguin gaudir dels beneficis substantius que emanen d'aquesta cooperació”.

En aquest sentit, s'identificaran i s'implementaran projectes de cooperació mútuament beneficiosos centrats en sis àrees clau: intercanvis entre pobles, el desenvolupament sostenible, en particular mitjançant la resposta al canvi climàtic, la cooperació econòmica i el comerç, la salut pública i l'envelliment de la societat, cooperació científica i tecnològica, transformació digital, i socors i seguretat en casos de desastre.

Des del punt de vista de cooperació i comerç, els països han decidit donar suport a les discussions per accelerar les negociacions d'un Tractat de Lliure Comerç (TLC) trilateral. Així com el suport a un sistema de comerç multilateral obert i basat en regles amb l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

"Seguirem treballant per garantir la igualtat de condicions a nivell mundial per fomentar un entorn de comerç i inversió lliure, obert, just, no discriminatori, transparent, inclusiu i predictible", han remarcat.

A més, han mostrat el seu compromís de mantenir els mercats oberts i impulsar la cooperació a la cadena de subministrament.

També promouran la "Cooperació Trilateral+X" per garantir que els beneficis de la cooperació trilateral s'estenguin a altres països, de manera que els tres països puguin prosperar juntament amb altres regions.

Noticias relacionadas

contador