ep archivo   philip lane miembro del comite ejecutivo del banco central europeo bce en una foto de
Gustavo Valiente - Europa Press - Archivo

El Banc Central Europeu (BCE) baixarà els tipus d'interès al juny? "Excepte grans sorpreses, en aquest moment n'hi ha prou en el que veiem per eliminar el nivell màxim de restricció", ha assegurat l'economista en cap de l'organisme, Philip Lane, que, tot i això, avisa que "encara hem de ser restrictius durant tot el any".

Així ho ha expressat en una entrevista al Financial Times, en què assenyala que l'any que ve, "quan esperem que els salaris s'hagin desaccelerat visiblement, quan alguns dels efectes bàsics de les mesures fiscals que estan elevant la inflació aquest any hagin esvaït, aleshores hi haurà un debat sobre la normalització".

"Si no arriba una sorpresa, el debat d'aquest any consisteix a continuar sent restrictiu. Però el nivell exacte de restricció necessari dependrà de les dades", ha afegit.

Pel que fa a l'evolució dels preus, ha afirmat que, entre ara i el proper any, "hi haurà sobresalts", a causa dels efectes de base, "la inflació fluctuarà al voltant dels nivells actuals durant la resta d'aquest any", cosa que necessiten "més avenços abans de passar de mantenir la fase restrictiva a pensar en la normalització".

"La magnitud de la inflació que encara tenim als serveis i a la inflació interna significa clarament que hem de ser restrictius aquest any, perquè ens hem d'assegurar que la pressió de costos encara significativa no impulsi gaire els augments de preus", ha explicat.

Sobre l'acceleració del creixement salarial a la zona euro, Lane considera que “la direcció general dels salaris encara apunta a una desacceleració, cosa que és essencial. La desacceleració no significa necessàriament un retorn immediat a l'estat estacionari. Aquest any l'ajust és clarament força gradual".

"El proper any es considera més baix que aquest, però creiem que els salaris no es normalitzaran fins al 2026", ha matisat.

Noticias relacionadas

contador