• El president de la Reserva Federal rebaixa el seu optimisme durant la seva compareixença davant el Senat
  • Els operadors es contenen en l'euro abans de les eleccions italianes
money euros cash

Donald Trump ha frenat la recuperació del dòlar. El 'bitllet verd', que feia una setmana que estava pujant, alimentat per l'indubtable optimisme del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, durant la compareixença davant la Cambra de representants del Congrés, s'ha precipitat, des dels màxims de un mes i mig assolits contra l'euro. La notícia de la imposició d'aranzels a les importacions d'acer i alumini ha iniciat el 'tam-tam' de la guerra comercial entre els EUA, Europa i Àsia i tant la moneda nord-americana com Wall Street han 'pagat els plats trencats'.

Trump ha anunciat aquest dijous que imposarà tarifes del 25% a l'acer importat i del 10% a l'alumini, mesura amb la qual busca protegir la indústria nord-americana. L'anunci "ha deixat les borses mundials tenyides de vermell", explica Stephen Innes, analista d’Oanda, ja que anticipa més accions en nom de la política d’'Els EUA primer' de Trump.

A més, els inversors han anat a refugiar-se en la renda fixa i en l'or, deixant de banda actius de més risc. Al mercat de les divises, aquesta recerca de 'safe havens' ha tornat a beneficiar el ien, que s'ha disparat a un màxim de dues setmanes als 105,70 iens, impulsat també per les vendes del dòlar davant tots els seus rivals.

Però no només s'ha de buscar 'la culpa' del declivi en les accions comercials del republicà. Els inversors han tornat a centrar les seves mirades en Powell, ja que el president de la Fed ha comparegut davant el Comitè Bancari del Senat, en el marc de la intervenció semianual que realitza el màxim dirigent del banc central davant el Congrés per parlar sobre l'economia i la política monetària.

Ha pronunciat el mateix discurs que el passat dimarts davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants, però s'han produït novetats en el torn de preguntes i respostes. "No hi ha evidències que l'economia estigui rescalfant-se", ha dit Powell, al mateix temps que ha afegit que "res suggereix que la inflació salarial s'estigui accelerant". Unes declaracions que, segons Innes, suggereixen que el banquer central "ha fet marxa enrere al terreny dels 'falcons'.

Així, entre Powell i Trump, l'índex del dòlar, la seva mesura contra una cistella de sis divises, ha posat terra pel mig amb el seu nivell més alt des del 19 de gener arribat dijous i s'ha apropat als 90,00 punts. L'euro, ha aprofitat la debilitat del dòlar per remuntar des del suport dels 1,2200 dòlars, amb el qual ha estat coquetejat durantles dues últimes jornades i ha deixat un auge d'un 1,09% fins al voltant dels 1,2300 dòlars.

TORNARÀ L'EURO A MÀXIMS?

Tot i que els analistes no esperen pujades grans abans de les eleccions italianes que se celebren aquest diumenge, "hi ha evidències al mercat que l'euro prolongarà els seus guanys quan es calmin els vaivens del front polític", indica Innes. No obstant això, aquest expert creu que "l'operativa en la 'divisa compartida' es mantindrà en rang i a l'espera que el Banc Central Europeu doni el seu gir definitiu cap a l'enduriment de la seva política monetària ultra-flexible".

Des del punt de vista tècnic, el panorama també és positiu perquè "a falta del tancament de l’espelma setmanal, que és com de veritat es confirmen els moviments, el que podem veure és com el nivell de suport dels 1,22 ha aconseguit fer reaccionar l'euro/dòlar", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "I és que per donar per perforat aquest suport hauria de fer-ho amb claredat, amb folgança, i si és en període setmanal millor que millor. Fer-ho seria un important senyal de debilitat i avantsala, probablement, d'un moviment cap a nivells de preu propers als 1,18", afegeix l'expert.

Noticias relacionadas

contador