• El ien continua apuntalat per la reducció de compres de bons del Banc del Japó
money euros cash

Que la Reserva Federal (Fed) exhibeixi el seu suport al creixement econòmic i al repunt de la inflació són sempre bones notícies per al dòlar. La moneda nord-americana ha arribat a un màxim de tres setmanes a l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de divises rivals, als 90,50 punts, nivells on es manté aquest dimecres. Però el flamant president del banc central, Jerome Powell, va fer una mica més durant la seva compareixença davant el Congrés de dimarts, deixar les portes obertes a quatre pujades de tipus aquest any, cosa que posa en perill la fortalesa de l'euro.

De fet, la divisa europea ha prolongat aquest dimecres el seu declivi fins a arribar mínims de gairebé un mes i mig al voltant dels 1,2200 dòlars, nivells de preu no vistos des del 18 de gener. La caiguda de la moneda comunitària és ja d'un 0,6% des dels màxims de dimarts, quan va trencar el rang de quatre dies en què s'havia vist atrapada la seva operativa, esperant un catalitzador que ha arribat vestit de president de la Fed.

Powell va emfatitzar que l'economia està creixent a un ritme sòlid, la inflació està en augment i no hi ha risc de recessió. "Des de desembre, la seva perspectiva s'ha enfortit, cosa que indica que no s'ha vist afectat per la recent volatilitat de les accions", indica la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. Però el més rellevant per a l'experta de la companyia de Nova York és que quan se li va preguntar sobre quantes alces de taxes es necessitaven, "la seva resposta va ser ressaltar les millores a l'economia i expressar la seva confiança en l'increment dels preus".

"Això va avivar la por que la Fed pugui emprendre una pujada de tipus més de les quals hi ha projectades, tot i que Powell no va esmentar un nombre d'alces", afegeix Lien, encara que no creu que Powell incrementi el preu del diner en un 1% aquest any, "la mera possibilitat podria conduir a una major debilitat en l'euro", avisa l'experta.

La moneda europea es manté sota pressió i els experts de Danske Bank alerten que encara hi ha més riscos a la baixa per la incertesa que es projecta des del front polític, amb la eleccions italianes i l'escrutini dels vots de les primàries a l'SPD alemany per reeditar o no la 'gran coalició' amb Angela Merkel.

A més, les dades econòmiques no estan precisament recolzant la moneda comunitària i serà la dada de la inflació a l'Eurozona i la marxa del mercat laboral a Alemanya "els que dictaran si es trenca el suport entre els 1,2200 i els 1,2190 dòlars", avisa Lien. Si és així, s’aplanarà el camí cap als 1,20 dòlars en el curt termini.

EL IEN, APUNTALAT PEL BOJ

L'altre gran protagonista de les últimes hores ha estat el ien. La divisa nipona ha ensenyat múscul després que el Banc del Japó (BoJ) hagi tornat a reduir les compres de bons de llarg termini en les seves operacions habituals d'adquisició de deute. Tot i que l'entitat ha insistit que els canvis en aquestes compres es deuen a un simple ajust i no signifiquen cap canvi de política en el futur, els alcistes en el ien l'han elevat fins als 107,00 iens, un moviment especialment important en el context de fortalesa del dòlar.

L'exuberància de la moneda ha portat nombrosos analistes a proclamar que aquest 2018 serà "l'any del ien", escriuen els experts de BNP Paribas, mentre des de Citi proclamen que és "l'any del ien naixent". Els experts asseguren que, en el context de volatilitat i de creixent dèficit als EUA, la moneda nipona s'imposarà com una opció segura.

Noticias relacionadas

contador