• Els inventaris reflecteixen també un creixement molt més gran del que s'esperava en els barrils de gasolina
  • El barril tipus Brent cotitza per sota dels 48 dòlars i voreja els mínims anuals
cbpetroleobajista

Nou cop per a la cotització del petroli. Els preus del Brent i el West Texas, referències a Europa i als Estats Units respectivament, es desplomen després de les dades d'inventaris de l'economia nord-americana i s'acosten als mínims anuals.

En concret, les dades d'inventaris que publica l'Agència d'Informació de l'Energia (EIA, per les sigles en anglès) mostren una caiguda en les reserves de cru de les empreses d’1.661.000 de barrils durant la setmana passada. Una xifra que està per sota del descens de 2,7 milions que projectava el consens d'analistes de Reuters. No obstant això, els inversors necessiten poc per vendre després de l'informe mensual de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), que va mostrar un increment de la producció al maig de 336.barriles fins als 32.140.000 de mitjana.

En aquest cas, les dades d'inventaris reflecteixen un increment de 2,1 milions de barrils de gasolina en les reserves, davant l'estimació que caigués en 457.000 barrils. Per la seva banda, els inventaris de destil·lats -inclou dièsel i combustibles per a la calefacció- van augmentar en 328.000 barrils, la meitat del que s'esperava, segons les estadístiques de l'òrgan dependent del Departament d'Energia i les estimacions prèvies dels analistes seguits per FactSet.

La reacció positiva del mercat inicialment davant la reducció de producció que va acordar el càrtel s'està esvaint ràpidament

El barril tipus Brent cotitza en la borsa de matèries primeres de Nova York (Nymex, per les sigles en anglès) amb un descens superior al 3% que enfonsa el preu fins a fregar els 47 dòlars, molt a prop del mínim anual que va marcar el 5 de maig als 46,64 dòlars. Per la seva banda, el West Texas perd un altre 3% i cau per sota dels 45 dòlars.

Més enllà de la dada d'inventaris de les empreses nord-americanes, que provoca un brusc moviment dels preus quan es publica -en general, els dimecres-, de fons segueixen els dubtes sobre la producció de l'OPEP i de la demanda global. "La reacció positiva del mercat inicialment davant la reducció de producció que va acordar el càrtel s'està esvaint ràpidament. Els inversors són escèptics sobre la idea que 'farà el que calgui'", argüeixen els analistes d'ETF Securities.

Noticias relacionadas

contador